Från transitland till drogproducent

Honduras har länge varit ett stort transitland i droghandeln mellan Syd- och Nordamerika, vilket starkt bidragit till den skenande våldsbrottsligheten. Men på senare tid har det även blivit tydligt att det fattiga landet blivit allt mer intressant som producent för regionens mäktiga knarkmaffior.

Nyligen avslöjades en mycket stor odling av marijuana- och vallmoplantor på berget La Cumbre i västra Honduras. Detta var första gången som en odling av opiumvallmo, som används för att tillverka heroin, upptäcktes i landet.

Odlingen av runt 1 800 vallmoplantor och 800 marijuanaplantor bedrevs i ett jättelikt växthus, som var mycket modernt utrustat med stora generatorer, luftkonditionering och bevattningssystem.

När IPS besöker platsen visar det sig att växthuset var beläget på en mycket otillgänglig plats 1 600 meter över havet i provinsen Lempira. Carlos Mejía, biträdande polischef i Lempira, berättar för IPS han inte tror att detta var det sista stora tillslaget i regionen.

- Vi misstänker att det finns många fler odlingar i dessa stora bergområden, så vi kommer att kamma igenom hela regionen.

Fler odlingar kan finnas

Två personer greps vid tillslaget, en honduran och en colombian. Den lokala borgmästaren Marcio Orlando Miranda berättar för IPS att en av de gripna männen nyligen greps anklagad för illegal skogsavverkning i en skog i närheten av plantagen. Men av okända skäl blev han släppt igen, och enligt borgmästaren måste det ha skett med hjälp av korrumperade poliser.

- Okända personer har setts i området och det talas om att många jordbruk används för att odla marijuana, berättar borgmästare Miranda för IPS.

Myndigheterna misstänker att det finns fler vallmoodlingar i närliggande provinser, som gränsar till Guatemala och El Salvador. Nyligen avslöjades ett misstänkt laboratorium för tillverkning av kokain i den angränsande provinsen Copán.

Honduras har sedan 1970-talet varit ett transitland för droger, men på senare tid har det kommit allt fler tecken på att landet även är på väg att förvandlas till en knarkproducent.

Det geografiska läget lockar

Sociologiprofessor Eugenio Sosa hävdar att det var länge sedan som Honduras bara var ett genomfartsland för narkotika.

- Det finns tecken som tyder på att knarkhandeln har betydligt djupare förgreningar än så, och odlingen av opiumvallmo är bara en av den organiserade brottslighetens avspeglingar, säger han.

Mirna Flores, som är expert på säkerhetsfrågor, menar att utvecklingen i Honduras hänger samman med det blodiga "kriget mot narkotika" som utspelas i Mexiko. Enligt henne har detta lett till att knarkkartellerna börjat expandera sin verksamhet i Centralamerika.

- Honduras geografiska läge lockar kartellerna och de har blivit allt skickligare i sin expansion, som bygger på korruption och straffrihet. Det är därför vi se dessa plantager och laboratorier, säger Mirna Flores till IPS.

Officiella rapporter har visat att 80 procent av den narkotika som transporteras till USA genom Centralamerika går genom Honduras. Denna illegala smuggling är en bidragande orsak till att landet har världens högsta mordstatistik. I genomsnitt mördas 19 människor om dagen i Honduras, som har 8,5 miljoner invånare.

Text: Thelma Mejía/IPS
Foto: Andrew Smith/Wikimedia Commons