Första kvinnliga premiärministern på Trinidad och Tobago

När Kamla Persad-Bissessar installeras som premiärminister senare i veckan blir hon den första kvinnan på posten i den karibiska östaten Trinidad och Tobago.

Den 58-åriga advokaten Kamla Persad-Bissessar säger att hon kommer att visa samma uppmärksamhet och omsorg om landet som hon ägnat sin egen familj.

- Jag kommer att leda en empatisk regering. Jag kommer inte att göra er besvikna, sa hon i ett tal efter det historiska valet.

Premiärminister Patrick Manning, ledare för Folkets nationella rörelse, PNM, som dominerat politiken i ett halvsekel, erkände sig besegrad efter att den koalition som leds av Kamla Persad-Bissessar vunnit en majoritet i måndagens val.

- Vi tror på demokratin. Folket har talat och vi accepterar valresultatet. Jag önskar den första kvinnliga premiärministern lycka till, sa Manning efter att valresultatet meddelats. Kamla Persad-Bissessar skriver historia då hon som första kvinna svärs in som premiärminister för Trinidad och Tobago.

Persad-Bissessar leder Förenade nationella kongressen, UNC, som består av en sammanslutning av fem partier samt några fackföreningar. I måndagens val fick UNC 29 av de 41 platserna i parlamentet.

I februari blev hon den första kvinnliga oppositionsledaren, en månad efter att den tidigare ledaren, Basdeo Panday, avsattes efter en hårdför kampanj riktad mot Persad-Bissessar där hon framställdes som allt ifrån alkoholist till en svag ledare.

Första mål att öka transparensen

Persad-Bissessar har lovat att motverka etniska splittringar, stabilisera ekonomin, bygga upp samhället och återupprätta förtroendet för regeringen.

- Först och främst kommer jag att öka insynen i regeringens arbete och se till att olje- och gastillgångar används för landets och befolkningens utveckling, säger Persad-Bissessar.

Ett av landets nätverk av organisationer för kvinnor kallat The Network kallade valsegern "välförtjänt" och förutspår att den för alltid kommer att förändra det politiska landskapet i den oljerika republiken.

- Vi ser fram emot en mer inkluderande regering, en som tar intryck av människors behov i sitt beslutsfattande, säger Kris Rampersad, från nätverket, till IPS.

Den avgående finansministern Karen Nunez Tesheira säger att Persad-Bissessar nu bör förverkliga sina politiska planer utan att ta fasta på att hon är den första kvinnan som blir premiärminister. Hon blev själv den första kvinnliga finansministern i landet år 2007.

- Jag tror att när allt kommer omkring så bedöms du efter vad du uppnått, säger hon.

Text: Peter Richards, IPS Nyhetsbyrå

Foto: www.flickr.com/photos/50313384@N05/4638436794/

Kommentarer