Förslaget till ny konstitution klart

*På torsdagen röstades förslaget till den nya konstitutionen igenom av den grundlagsstiftande församlingen. Nu väntar en hård kamp mellan ja- och nejsidans kampanjer inför folkomröstningen.*

Förslaget till ny konstitution innehåller 444 artiklar. I sista stund blev det klart att ursprungsspråken quichua och shuar ska stå med som officiella språk vid sidan om spanskan, något som skapat stor debatt under de senaste dagarna.

President Rafael Correa var motståndare till detta vilket förvärrat hans spända relationer med den nationella ursprungsfolksorganisationen CONAIE som hotat med att uppmana sina medlemmar att rösta nej i folkomröstningen.

Enligt Correa utgör ursprungsfolken inte tillräckligt stor del av befolkningen för att motivera en ändring som skulle kräva omfattande administrativa reformer. Flera andra ledamöter ur presidentens parti Alianza Pais stödde dock ursprungsfolkens krav trots hård kritik från Correa.

I och med att förslaget till den nya konstitutionen godkändes är den grundlagsstiftande församlingens arbete över. Ecuadorianerna har nu fram till den 28 september på sig att bestämma sig för hur de ska rösta.

_Malena Wåhlin_