Förföljelsen mot Daniel Pascual fortsätter

Daniel Pascual på presskonferens. Foto: Anna Nylander

Den guatemalanske urfolks- och lantbrukarledaren Daniel Pascual ställs inför åtal - igen. Denna gång för förtal och ärekränkning. Det beslutande en guatemalansk brottsmålsdomstol nyligen.

- Förut mördades vi, nu blir vi kriminaliserade, kommenterar Daniel Pascual åtalet i en intervju i guatemalansk radio.

I slutet av januari i år blev medlemmar av lantbrukarorganisationen Comite de Unidad Campesina (CUC) fysiskt attackerade i staden San Juan Sacatapequez. Angreppet anmäldes till polis och människorätts-ombudsmannen. I samband med detta hölls också en presskonferens. En journalist frågade då Daniel Pascual om det förekommit andra attacker. Han svarade ja och uppgav att tio personer, bland andra Ricardo Mendez Ruiz, ordförande för Stiftelsen mot terrorism, länge bedrivit en hatkampanj mot CUC och mot honom personligen, via tidningskrönikor, radio och TV.  

- De sår hat, rasism och främlingsfientlighet, säger Daniel Pascual. 

Daniel Pascual förklarade för journalisten att sådana hat-budskap kan provocera fram attacker mot människorättsförsvarare. På frågan om han hade några exempel på sådana attacker, nämnde Daniel Pascual andra platser och tillfällen för fysiska attacker.

- Nu menar Ricardo Mendez Ruiz att jag anklagat honom för att personligen ligga bakom attackerna, säger Daniel Pascual.

Ricardo Mendez Ruiz, före detta militär och nuvarande ordförande i Stiftelsen mot terrorism, kommenterar Daniel Pascual-fallet så här på sitt Twitter-konto:

- Hans advokat, som tidigare varit medlem i kommunist-partiet, bad mig att vi skulle förlika oss. Mitt svar var att vi förlikade oss 1996, men att dom inte respekterar avtalet, skrev Méndez Ruis, syftandes på fredsavtalet mellan staten och gerillan.

Rättsfallet hotar yttrandefriheten

Daniel Pascual säger att han inte är rädd för att hamna i fängelse. Däremot är han orolig för att processen kan komma att användas som ett prejudicerande fall för att inskränka yttrandefriheten och tysta ned andra män, kvinnor, urfolk, lantarbetare, stadsbor.  

- Det finns en strategi för att kriminalisera oss. Det börjar med en stigmatisering, för att ta bort ens legitimitet. Planen är att sätta alla som opponerar sig mot gruvdrift i fängelse, säger Daniel Pascual.

Daniel Pascual är samordnare för CUC, som är en del av Cloc/Via campesina. Han är också styrelseledamot i urfolksnätverket Waqib’ Kej. Bägge organisationer som Latinamerikagrupperna stödjer. Och så här kommenterar Latinamerikgruppernas ordförande Annelie Andersson fallet:

- Att försöka tysta folkrörelser genom att åtala och fängsla deras ledare är en trend vi ser på flera håll i Latinamerika. Ofta sker det parallellt med att hot och våld mot de som försvarar naturresurser och urfolks rättigheter ökar. Vi är väldigt oroade över den utvecklingen.

Text: Lari Honkanen, Latinamerikagrupperna
Foto: Anna Nylander, Latinamerikagrupperna