FMLN-anhängare i Sverige firade valsegern

Samtidigt som FMLNs anhängare firade Salvadors Sánchez Ceréns valseger på El Salvadors gator firades triumfen även i Stockholm.

- Vi är så lyckliga över att Salvador Sánchez Cerén vann presidentvalet. Det innebär att en ny etapp för demokratin i El Salvador kan inledas, säger Doris Pérez. Hon företräder en av Sveriges FMLN- kommittéer som arrangerade segerfesten som gick av stapeln förra lördagen i Stockholm.

Musikgruppen Los Lencas underhöll till de ca 300 festdeltagarnas hänförelse under en kväll som framförallt präglades av fest, dans, och segerrusig glädje. Som sig bör när det egna partiet FMLN precis vunnit en knapp seger i presidentvalet. På festen deltog personer i alla åldrar, majoriteten ursprungligen från El Salvador, men även sympatisörer från andra latinmerikanska länder såsom Ecuador, Bolivia, Peru, Nicaragua och Chile ville fira och bidrog bland annat med poesi- och musikuppträdanden.

- Sánchez Cerén kommer att fördjupa de sociala program som den nuvarande presidenten Mauricio Funes redan påbörjat, säger Doris.
-Jag hoppas att regeringen kommer att fortsätta föra en politik som förbättrar livskvaliten för den stora fattiga majoriteten i El Salvador, säger Roberto Hernandez Pérez.

Men även om kvällen framförallt handlade om att fira Sánchez Ceréns valseger glömde man inte bort alla de som förlorade sina liv under den väpnade konflikten på 1980-talet. Och de omkring 10 000 personer som försvann under samma tid, vars öden fortfarande är okända. Offren hedrades med en tyst minut.

- Utan alla dessa personer som dog hade denna triumfens dag inte varit möjlig. Många av deltagarna på festen var själva med i striderna. Och många har familjemedlemmar och vänner som dog i konflikten, säger Doris, som själv kom till Sverige för 2 år sedan och idag arbetar på en secondhandbutik i Gävle.

Text: Petter Svensson, frilansskribent
Foto: Marlon Perez