Fler kvinnomord i Nicaragua

Kalixthza Zapata, polis vid avdelningen för kvinnor och barn.

Minst 47 kvinnor mördades i Nicaragua under första halvan av 2014. De flesta morden begås i hemmet av en närstående. Organisationer uppmanar staten att ta tag i problemet.

Organisationerna Red de Mujeres Contra la Violencia och Nicaragua Católicas por el Derecho a Decidir är två organisationer som övervakar och för statistik över antalet kvinnomord i Nicaragua.

- Nicaragua är känt som ett säkert land på Centralamerikansk nivå. Dessvärre vet vi att det är ett land där kvinnor- och barns rättigheter kränks, säger Karla Laguna, koordinator på Red de Mujeres Contra la Violencia.

Jämfört med samma period förra året har kvinnomorden i Nicaragua ökat med 8,5 procent. Det motsvarar en ökning med fyra mord.

Nicaragua Católicas por el Derecho a Decidirs halvårsrapport var liknande. De räknar 52 kvinnomord under första halvåret av 2014, i jämförelse med 48 förra året. Huvudstaden Managua och landskapet Raan är de delar av landet som rapporterat flest mord.

Kalixthza Zapata, polis vid avdelningen för kvinnor och barn berättar hur det kan se ut:

- Kvinnomord är rotat i vår mansdominerade kultur. Männen accepterar inte att en relation tar slut. Det är kvinnan och barnen som har rätt att bo kvar i huset vid en separation och mannen åker ut på gatan. Det går han kanske inte med på efter att ha jobbat hela livet för att underhålla familjen. Då börjar hoten och det våld som sedan kulminerar i kvinnomord. Det är också vanligt att droger och alkohol är med i bilden, säger hon.

Lagen mot kvinnovåld

Lag 779 har som uppgift att skydda kvinnorna från det våld som utövas mot dem och den är till för att skydda de mänskliga rättigheterna. Lagen ska vara icke-diskriminerande och ska gälla så väl i hemmet som utanför.

Karla Laguna.Nyligen antogs dock ett nytt reglemente som påverkar lagen på ett sätt som oroar organisationer som arbetar för kvinnors rättigheter.

- Förändringen innebär bland annat att en kvinna som väljer att anmäla våld, måste berätta samma historia vid flera olika myndigheter. Först på lokal nivå, sedan vid polisavdelningen för kvinnor och barn, samt vid familjeministeriet, säger Karla Laguna från organisationen RED.

På så sätt måste hon återuppleva våldet hon utsatts för flera gånger. Samma historia ska berättas vid varje institution och har inte den första instansen besökts går det inte att komma till nästa.

- Lag 779 säger att det ska vara en enda intervju! Men det följs inte i praktiken tyvärr. Reglementet, som egentligen inte ska gälla över lagen är i praktiken det som rättsväsendet använder sig av och det är oroande, fortsätter hon.

Problem med medling

Medling, där parterna träffas under ordnade förhållanden, ser Laguna som ett annat problem med reglementet.

- Enligt 2012 års siffror har det visat sig att majoriteten av de avlidna kvinnorna hade haft mellan ett och två medlingstillfällen med våldsföraren, säger Karla Laguna.

Kalixthza Zapata, på polisens speciella avdelning för kvinnor och barn, är av en annan åsikt:

- Jag skulle säga att det beror på. Vi är alla människor och förtjänar en andra chans. När det gäller de mildare brotten tror jag på medling, säger Kalixthza Zapata.

Maxstraffet i Nicaragua är 30 års fängelse (konstitutionens titel IV, kap.1, art.37)(http://nicaragua.justia.com/nacionales/constitucion-politica-de-nicaragua/). Kvinnomord ger 15-25 år, beroende på var de begås. Mördas kvinnan i hemmet bestraffas det med 20-25 år, sker det utanför hemmet blir straffet15-20 år (lag 779, artikel 9).

- Det staten framförallt måste göra är att jobba preventivt och ansluta sig till civilsamhället som har arbetat förebyggande i flera år. Det handlar om att skapa förutsättningar för lagen i praktiken, avslutar Karla Laguna.

Text och foto: Emmelie Heljeved, Svalorna Latinamerika

 

Fakta

Hemmet är en osäker plats

Enligt Red de Mujeres rapport begås de flesta morden i hemmet av en person offret känner. Majoriteten av de kvinnor som mördats hittills i år var 11-40 år gamla. 35 barn blev föräldralösa i och med de 47 morden. Organisationen uppmanar den Nicaraguanska staten att ta tag i problemet och följa lag 779, Lagen mot Kvinnovåld (Ley Integral Contra la Violencia hacía las Mujeres: 779).

Machete och skjutvapen

För de 47 mördarna följde olika konsekvenser: fyra av dem tog självmord, 21 har fängslats, och 16 väntar på rättegång. De vanligaste vapnen som användes var machete, kniv och bajonett. De tre största grupperna mördare var ex-pojkvänner, brorsöner och äkta makar.

Även CDDs statistik tyder på flest mord i hemmet. Dock skiljer den sig när det gäller vapen- de rapporterar att främst skjutvapen användes och att det främst var nuvarande partnern som stod för morden.