Favorit vinner i val med lågt deltagande

Porfirio Lobo från det nationella partiet vann som förväntat söndagens val i Honduras, tvåa blev liberale Elvin Santos efter att 60 procent av rösterna hade räknats. Men hur många som gick till urnorna är det delade meningar om: 60 till 75 procent säger valmyndigheterna, 25 till 35 procent säger fronten mot statskuppen och avsatte presidenten Manuel Zelaya, som anser att valen borde annulleras.

I de rikare stadsdelarna med medborgare från medelklassen i huvudstaden Tegucigalpa var köerna till valurnorna långa, observerade latinamerika.nu. Glada väljare bedyrade att det aldrig hade varit så fullsatt i vallokalerna och att de hade givit sin röst i hopp om bättre tider, trötta efter fem månaders kris. De regeringstrogna medierna och valmyndigheterna rapporterade även om ”massivt deltagande” från tidig morgon till sen kväll. 

I de fattigare kvarteren var köerna till valställena betydligt kortare och det rapporterades om att endast fyra till fem personer i timmen lade sin röst vid vissa urnor.

På gatorna tycktes bara de som hade eller var på väg att rösta, synas till. De som bojkottade valen höll sig, vilket motståndsrörelsen hade uppmanat till, inom hemmets fyra väggar.

Vi knackade på dörrarna på några hus som visade sig bebos av folk som bojkottade valen. Där sade man "I vårt kvarter är det ingen som röstar."

Den självständiga radiostationen Radio Globo rapporterade att militär och polis gick in i folks hem och tvingade dem till valställena och att folk hämtades in från grannlandet El Salvador för att rösta. På vissa håll lockade man folk till vallokalerna med utlottning av tv-apparater, kylskåp och till och med hem. Dessutom förlängdes röstningstiden med en timme i försök att kamma in flera röster.
 
Historiskt rekord

Motståndsrörelsen gav flera presskonferenser under valdagenEnligt fronten mot statskuppens preliminära diagnos var deltagandet i valen, som de kallar en ”fars”, det lägsta i landets historia: enligt fronten gav bara cirka en fjärdedel av medborgarna sin röst. I vissa regioner höll sig 80 procent av befolkningen hemma.

Den avsatte presidenten Manuel Zelaya tillade att ovanligt många röster var blanka och att folk hade skrivit ”kuppmakare” eller ”ny konstitution” på dem; det låga deltagandet borde leda till, att valen annulleras helt, anser han:
- Folket gick inte till urnorna i protest mot diktaturen, därför ska valen annulleras och göras om när vi har en rättsstat igen, sade han till Telesur.

Om motståndsrörelsen och Zelaya har rätt, stödjer endast endast cirka 15 procent av befolkningen den nye presidenten. Journalisten Felix Molina från Radio Progreso förutsåg innan valen att den nya regeringen kommer att bli svag på grund av det låga förtroendet från medborgarna, att samhället kommer att bli än mer polariserat – och att en stor del av det internationella samfundet inte kommer att erkänna den regeringen.

De sista orden om valen är inte sagda. Valmyndigheterna har inte kunnat tillkännage det definitiva resultatet på grund av ”tekniska problem” och man kommer att räkna om rösterna under måndagen. Skeptikerna anser att detta tyder på en sak: valfusk.

 Motståndsrörelsen ser det låga valdeltagandet som en stor seger. Vid en presskonferens under valdagen uttalade de:
- På detta sätt har honduranerna straffat kuppkandidaterna och diktaturen som nu har bråttom med att presentera det internationella samfundet en röstvolym som inte existerar.

Fronten utlyste en stor marsch till måndagseftermiddag och vad denna leder till återstår att se.

Dessutom ligger Manuel Zelayas, som fortfarande sitter instängd på Brasiliens ambassad, öde i händerna på kongressen som på onsdag ska fatta beslut om han ska återinsättas till valperiodens slut i januari.

Enligt de preliminära rapporterna fick Profirio "Pepe" Lobo från det nationalistiska partiet 52 procent av rösterna och Elvin Santos från det liberala partiet 34,4.

Erika Brenner och Christin Sandberg
På plats i Tegucigalpa, Honduras