Farc släpper två kidnappade

*Clara Rojas och Consuelo Gonzáles, två av Farcs kidnappade i den Colombianska djungeln, släpptes på torsdagen efter en medlingsinsats av Venezuelas president Hugo Chávez.*

Tv-bilder visar hur de två kvinnorna hämtas upp av Internationella Röda Korset i djungeln, pussar sina kidnappare på kinden och säger adjö, för att sedan transporteras till Venezuela där de mottogs under en emotionell ceremoni i presidentpalatset Miraflores i Caracas. De två har varit fångar under sex år. Båda såg ut att vara i god form.

- Tusen tack för sin humanitära insats. Men ni får inte sänka garden, det är meddelandet från de som är kvar. Tusen tack herr president, du hjälper oss att återvända till livet, sade Consuelo Gonzáles.

Colombias president Uribe, som inte varit överens med Chavez i frågan om medlingen, visade på torsdagen sin tacksamhet och talade om en fortsatt dialog. Uribe har inte velat gå med på Farcs krav i det humanitära utbytet, bland annat det som en avmilitariserad zon för att genomföra förhandlingarna. Colombianska politiker uppmanade Farc att fortsätta med släppandet av fler fångar. Gerillagruppen har fortfarande 774 kidnappade, bland dem presidentkandidatten Ingrid Betancourt.

Clara Rojas och Consuelo Gonzáles hade med sig bevis på att åtta av de kidnappade är vid liv, dock visste de inget om Betancourt.

Rojas sade i en känslosam intervju att hon så snart som möjligt vill hämta sin son, Emmanuel, som fötts i fångenskap. Sonen finns på en colombiansk institution. Frågan om Emmanuel har blivit en följetång efter att Farc uppgett att han var med sin mor i djungeln och han var en av de som skulle släppas i den första gesten från gerillan, medan det senare visat sig att han redan släppts. Analytiker menar att Farcs trovärdighet sänkts i och med utspelen om barnet.

_Tove Silveira Wennergren_