Fångar avbryter hungerstrejk

*Lördagen den 5 mars 2008 avbröt de återstående 17 fångarna sin hungerstrejk efter att före detta ärkebiskopen Samuel Ruiz Garcia uttryckt sin oro för fångarnas försämrade hälsotillstånd.*

Fångarna, varav några har hungerstrejkat i nästan 50 dagar, har bland annat anklagats för mord, kidnappning, rån och upplopp. De hävdar att brotten är påhittade och att de fängslats enbart på grund av sina åsikter.

I ett brev skriver Samuel Ruiz Garcia: ”Bröder i hungerstrejk, ni måste veta att er kamp inte har varit fruktlöst; er uppoffring har nu lett till rättvisa för dem som under de senaste dagarna har frigivits, ni har uppnått resultat bortom det vi alla trodde var möjligt. Men jag önskar verkligen inte att denna hungerstrejk blir det som besegrar er, genom att orsaka oåterkalleliga effekter på er kropp eller, inklusive genom att orsaka er död”.

Chiapas regering stängde nyligen chanserna för fångarna att få sina fall granskade genom att upplösa den kommitté man tidigare tillsatt och som ledde till 30 personers frigivning. Under tidigare samtal mellan myndigheterna och människorättsorganisationer framkom att myndigheterna hade för avsikt att inom en snar framtid, under tvång, lägga in fångarna för sondmatning.

Mot bakgrund av detta samt Samuel Ruiz Garcias brev beslutade fångarna att avbryta sin strejk under värdiga former, men dock inte att överge sina krav på rättvisa och frigivning.

Fångarna i högsäkerhetsfängelset El Amate tillkännager i ett brev att de avbryter hungerstrejken och tackar för all solidaritet. Anhöriga har haft en ständig närvaro utanför regeringspalatset i Tuxtla Gutierrez. Där har de samlats för att visa sitt stöd för de hungerstrejkande och sätta press på delstatsregeringen.

_Valeska Araneda, fredsobservatör för Kristna Fredsrörelsen i Chiapas_