El Salvadors första vänsterpresident vill återuppbygga landet

Igår svor Mauricio Funes sin presidented, höll sitt första tal och presenterade sin regering. Han önskar att  återuppbygga landet ekonomiskt och socialt och erkänner, att Obama och Lula är förebilder. Funes är landets president nummer 122 och den första som representerar ett vänsterparti.

Han tillhör Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, FMLN, som för 17 år sedan fortfarande var en gerilla rörelse.

Ett av Funes viktigaste medel för att återuppbygga landet är en ”global anti-krisplan” för att stabilisera ekonomin och minska de sociala problemen, sade han i sitt tal. En av åtgärderna är att skapa 100 000 arbetstillfällen inom 18 månader samt att bygga eller förbättra 25 000 bostäder i städerna. En statlig bank ska omedelbart skapas för att öka produktionen hos små och mellanstora företag. 85 000 utsatta barn ska omfattas av ett hälsoprogram och alla äldre ska få en grundpension.

Om de internationella förhållandena sade Funes att Barack Obama, Hillary Clinton och Brasiliens president, Inácio Lula da Silva, var “viktiga symboliska förebilder” under valkampen. Clinton, som representerade Obama under ceremonin, kallade han “kvinnan som hedrar Amerika”. Hans regering ska ha diplomatiska, kulturella och kommersiella förhållanden med alla länder i Latinamerika vilket betyder, att förhållandet till Kuba omedelbart ska återupptas.
 
El Salvador, det land i Centralamerika som har de tätaste kontakterna till USA, har alltid letts av högerregeringar. När Fundes vann presidentvalen i mars, hade det liberala partiet Arena suttit på makten i 17 år.

Full uppbackning
Darío Sánchez deltog i en kampanjgrupp som stödde Funes och är glad över valsegern, men anser sig samtidigt vara realistisk.

- Folk tror att han kan införa ändringar över en natt, men det går inte mitt i den globala ekonomiska krisen och i ett land, som har styrts av högerpartier i så lång tid.

De övriga latinamerikanska länderna ställer sig bakom Funes, enligt tidningen El Nuevo Diario. Under ceremonin deltog 14 regeringsledare och Chiles president, Michelle Bachelet, sade:

- President Funes har talat om alla utmaningar som landet står inför. Han får Chiles fulla stöd för att komma vidare.

Med Funes har Latinamerika klivit ännu ett steg vänsterut och har nu 12-13 presidenter som representerar ett vänsterparti.

Text: Erika Brenner, foto: Leonardo Peña