El Salvador stäms av gruvbolag

Företaget Pacific Rim stämmer El Salvador på 100 miljoner dollar i protest mot att de förbjudits att bedriva gruvdrift i landet. Detta genom att utnyttja handelsavtalet CAFTA:s regelverk.

Med små resurser har antigruvaktivister lyckats påverka två presidenter att avstå från att ge företaget Pacific Rim tillstånd att bedriva gruvdrift i El Salvador. Presidenten Mauricio Funes har liksom sin föregångare Elías Antonio Saca varit tydlig i sin hållning mot gruvbolaget.

- Varken El Salvador eller min regering kommer att stödja eller godkänna något utforsknings- eller utvinningsprojekt som sätter människors liv i fara och som förstör vår miljö, sa presidenten Mauricio Funes enligt nyhetsportalen El Salvador.com.

Detta hade kunnat vara slutet på historien kring Pacific Rim i El Salvador, men företaget har nu stämt staten i El Salvador på 100 miljoner dollar. Hela hälsosystemet i El Salvador kostar årligen runt 350 miljoner dollar, så summan är mycket väl tilltagen. Stämningen lämnades in under 2009, men det är först i augusti månad i år som det blivit klart att fallet kommer att tas upp i ICSID, en skiljedomstribunal som sorterar under Världsbanken.

Guldgruvan och dricksvattnet

Tom Shrake som är president vid Pacific Rim kommenterar situationen så här, när han intervjuas av den alternativa nyhetssajten therealnews.com:

- Det är inte så mycket som jag har möjlighet att säga, eftersom det pågår en rättsprocess. Men vårt grundläggande antagande är att El Salvador har gruvlagar, investeringslagar och miljölagar. Vi har följt alla de lagarna och vi har fortfarande inget tillstånd. Det är grunden för att det är ett CAFTA-förfarande.

Företagets ledning anser att man följt det nationella regelverket som finns i El Salvador och därför har landet enligt CAFTA-avtalet ingen rätt att neka företaget licens att bedriva gruvdrift.  De aktivister som kämpar mot gruvan är dock av en avvikande åsikt. Den argumentation som man driver finner stöd i att El Salvador tillsammans med Haiti har sämst tillgång på dricksvatten i hela den västra hemisfären. En rapport från World Economic Forum visar att endast en tredjedel av det vatten som finns tillgängligt går att dricka. De sociala rörelser som kämpar mot gruvan ser detta som en stark motivering till varför man inte bör ge tillstånd till brytning av guld, eftersom gruvföretagen i regionen inte gjort sig kända för att ta något miljöansvar.

En av världens mönstergruvor

- Det är väldigt få verksamheter i världen som går så långt som vi gjort i vårt förslag till myndigheterna i El Salvador. I hela världen finns bara en gruva som gått lika långt i sitt miljöarbete och det är Kupol i Ryssland, berättar Pacific Rims VD Tom Shrake, när han intervjuas av therealnews.com.

Den guldgruva som bolagets vd Tom Shrake talar om skiljer sig emellertid från gruvan i El Salvador rent geografiskt, eftersom den är placerad i ett ryskt ingenmansland. För att vara specifik så ligger gruvan i den autonoma provinsen Chukota Okrug i den östra delen av den ryska federationen. Den närmaste staden är Bilibino med en befolkning på 6 181 innevånare, och den ligger 20 mil från guldgruvan. Den gruva som Pacific Rim vill bygga är omgiven av små samhällen och ligger bara fem mil från staden San Isidro som har över 10 000 invånare.

Mord på ledande gruvaktivist

Tre gruvaktivister har mördats under konfliktens gång. Den ledande gruvaktivisten Miguel Riviera var det senaste offret. Han hade en central roll, eftersom han både var aktiv inom regeringspartiet FMLN och inom motståndsrörelsen. Genom sin unika position kunde han fungera som kommunikatör mellan de olika organisationerna. Rivieras döda kropp hittades i en brunn flera mil från hemmet i Sin Isidro. Platsen ligger nära Pacific Rims flaggskepp, gruvan El Dorado, som företaget kämpar för att återigen öppna. När kroppen undersöktes visade den flera tecken på att Riviera utsatts för tortyr, bland annat saknade hans fingrar naglar, rapporterar nyhetssajten The Huffington Post.

Motståndsrörelsen mot gruvan har i offentliga meddelanden gått ut med att dessa händelser inte får blandas ihop med andra våldsamheter som drabbar det salvadoranska samhället. De menar att blickarna måste riktas mot företaget. Pacific Rim har dock varken kunnat bindas till mordet på Marcelo Rivera eller de två andra gruvaktivister som miste livet under 2009.

Så här kommenterar Pacific Rims VD, Tom Shrake, anklagelserna som riktats mot företaget när han intervjuas av nyhetssajten therealnews.com:
- Varje mord i El Salvador är en tragedi. Varje död person är en onödig tragedi, och det finns alldeles för mycket av det i El Salvador.

Text: Andreas Lång

Fakta

ICSID är en typ av tribunal som dömer rättstvister som har att göra med internationella investeringar. Sverige blev medlem i organisationen på 1960-talet. Flera av de länder som idag allmänt klassificeras som utvecklingsländer har blivit medlemmar så sent som på 1990-talet. Ecuador president Rafael Correa har utryckt att de skulle vara bra med en egen tribunal i Latinamerika som inte står under Världsbankens kontroll. Denna fråga har också aktualiserats sedan Bolivia valde att lämna ICSID under 2009 efter det att landets stämts av den italienska telecombolaget Stet för uteblivna vinster som ska ha blivit en konsekvens av att det stora telecombolaget ENTEL delvis åternationaliserats.  Under 2008 sände 863 NGO-organisationer uppmaningar till världsbankens högsta chef Robert B Zoellic och uttryckte sin oro över att den här typen av rättstvister avgörs av ICSID.