El Salvador: Fängelseodlingar ska ge fångar nya möjligheter

Ekologiska odlingar är en del av regeringens satsning "Yo Cambio" ("Jag förändras") som syftar till att förbättra situationen på landets fängelser och underlätta återanpassning till samhället efter ett fängelsestraff. Foto: VdS Comunicacion

Odlingar har blivit ett allt vanligare inslag på El Salvadors fängelser. Ett syfte är att hjälpa människor tillbaka till samhället efter ett fängelsestraff.

- Skörden har varit god - stora fina rädisor, säger Doris Zabala.

Hon är en av de 210 intagna på kvinnofängelset i Izalco i västra El Salvador som avtjänar straff för mindre brott.

Här arbetar 80 kvinnor på fälten medan resten sköter matlagningen i fängelseköket eller tar hand om kvinnornas barn.

På 26 hektar finns ekologiska odlingar med rädisor, sesam, tomater, majs, papaya och andra frukter och grönsaker. Det finns en hönsgård och även planer på en fiskodling med tilapia. Allt odlas för fängelsets egna behov och överskottet skickas vidare till andra anstalter.

- Hemma finns det mark och jag planerar att fortsätta med odlingar. Jag tycker om att odla, säger 32-åriga Cecilia Méndez som suttit sex år i fängelse och ska friges om åtta månader.

- Alla tror att vi inte har något att göra men vi har mycket arbete, säger Cecilia Méndez, där hon går bland odlingarna av gräslök.


Miljövänliga odlingsmetoder

- Tanken är att ge de intagna möjlighet att lära sig miljövänliga odlingsmetoder, säger Óscar Menéndez som har ansvar för fängelsets odlingar.

Fängelset i Izalco har haft ett jordbruk sedan 2011. Det är en del av regeringens satsning "Yo Cambio" ("Jag förändras") som syftar till att förbättra situationen på landets fängelser och underlätta återanpassning till samhället efter ett fängelsestraff.

Genom programmet erbjuds aktiviteter och arbete. På vissa fängelser handlar det om att bygga ut och renovera befintliga anläggningar. På andra anstalter finns utbildningar i snickeri, skotillverkning och reparation eller aktiviteter inom idrott, hälso- och sjukvård, religion, konst och kultur.

Men det är inte alla som har tillgång till programmet.

- Av de 32 300 personer som sitter i landets fängelser har bara en tredjedel möjlighet att vara med i projektet, säger Orlando Elías Molina, biträdande chef för landets fängelsemyndighet, DGCP.


Gängkultur försvårar projektet

I mitten av förra året gjordes försök att introducera programmet på landets största fängelse, La Esperanza, men gängen som styr fängelset förhindrade en fortsättning, säger Orlando Elías Molina. Nya försök ska dock göras i år på ett fängelse i Chalatenango i den norra delen av landet, där flera medlemmar av det ökända gatugänget Mara Salvatrucha avtjänar straff.

I december undertecknade regeringen ett kontrakt på motsvarande 36 miljoner kronor. Ett byggföretag ska renovera fängelseanläggningarna i Izalco för att förbättra villkoren för de intagna.

Landets fängelsesystem befinner sig i en enorm humanitär kris enligt en rapport som publicerades i november av det säkerhetspolitiska institutet IUDOP på Centralamerikanska universitetet i El Salvador. På de överfulla fängelserna är våld och brottslighet vardag. I El Salvador sitter 32 300 personer i fängelser som har byggts för totalt 8 100 fångar, enligt officiella siffror. 


Text: Edgardo Ayala/IPS
Foto: 
VdS Comunicacion/Wikimedia Commons