Ecuadorian död i colombiansk attack

*Colombias regering bekräftade på söndagen att en av de döda i den colombianska attacken mot ett FARC-läger inne i Ecuador den första mars, var en ecuadorian. Det riskerar att trappa upp konflikten mellan länderna igen.*

Den dödes identitet är fotfarande oklar men enligt de colombianska myndigheterna rör det sig om en aktiv medlem av FARC som hjälpt gerillan att etablera sig i Ecuador. Ecuadors president Rafael Correa har sedan attacken genomfördes krävt att få veta om det fanns ecuadorianer bland de dödade. Gårdagens besked från den colombianska regeringen riskerar att försvåra återupptagandet av de diplomatiska förbindelserna mellan länderna som bröts för omkring tre veckor sedan.

Correa har tidigare sagt att han inte kommer att låta det passera ostraffat om det skulle visa sig att det fanns ecuadorianer bland de döda. Colombias försvarsminister Juan Manuel Santos har sagt att Ecuador borde ta reda på vad ecuadorianen gjorde när han dödades och att de inte ska låta sig utnyttjas av brottslingar. På söndagen bekräftades även att den colombianska attacken skett med stöd av den amerikanska underrättelsetjänsten.

_Malena Wåhlin_