Diktaturens skuggor över ny arméchef

Utnämningen av den nya arméchefen i Argentina har kritiserats hårt. Valet av César Milani ifrågasätts av både regeringens allierade och av människorättsgrupper, eftersom han anklagas för brott under militärdiktaturen.

Argentinas senat godkände utnämningen av César Milani den 18 december 2013. Detta trots att César Milani anklagas för att ha varit inblandad i människorättsbrott under diktaturen i Argentina från 1976 till 1983 när han var andre löjtnant i den nordliga provinsen La Rioja.

Detta har väckt debatt om vad det innebär att personer som bara "följt order" under militärdiktaturen sluppit straff.

Den 3 januari i år avgick Milani som chef för arméns underrättelsetjänst. Faktumet att han fortsatte en tid på den posten även efter att ha utsetts till chef för armén har gjort honom ännu mer omstridd. Milani hävdar att han inte haft kännedom om vad som skedde i bataljon 141 i La Rioja där han var placerad under diktaturen. Han säger att han var ung och följde order och att han inte var medveten om de människorättsbrott som begicks.

"En hycklare"

Journalisten Guillermo Alfieri som hölls som politisk fånge i La Rioja 1976 till 1980 är inte övertygad.

- Milani visar inte den naivitet som finns hos Heidi [person i känd schweizisk barnbok] utan kan snarare liknas vid den hycklande Tartuffe [bedragaren i Molières berömda komedi], säger han till IPS.

Han berättar om systematisk tortyr och om fängelser som förvandlades till koncentrationsläger.

- Fångar hölls även i bataljon 141. Det är inte möjligt att Milani inte känt till vad som pågått, säger Alfieri till IPS.

Omkring 30 000 människor dödades eller "försvann" och 500 barn stals från politiska fångar under militärdiktaturen i Argentina mellan åren 1976 och 1983 uppger människorättsgrupper.

Milano är inblandad i tre rättsprocesser som drivs av anhöriga till offer för diktaturen. En av dessa gäller Alberto Ledos försvinnande. Han var en ung soldat som sågs sista gången 1976 i provinsen Tucumán i nordvästra Argentina. Milano undertecknade ett dokument som anger att Ledo övergav sin bataljon. Människorättsgrupper uppger att Ledo var ett av offren för påtvingade försvinnanden av medlemmar av vänsteroppositionen.

Oväntat val

President Cristina Fernández utnämning av Milani godkändes genom 39 röster för och 30 röster mot i senaten.

Men även politiskt allierade med president Cristina Fernández har kritiserat utnämningen. Gabriela Cerruti från vänsterpartiet Nuevo Encuentro har varit en av de starkaste kritikerna.

Adolfo Pérez Esquivel, argentinsk människorättsaktivist som tilldelades Nobels fredspris 1980, kallar utnämnandet av Milani "ett bakslag" som blåser nytt liv i ett argument som användes i en amnestilag från 1987 som skyddade militärer från åtal med hänvisning till att de endast följt order.

Utnämningen av Milani kom oväntat för allmänheten eftersom president Cristina Fernández arbetat aktivt för upphävandet av amnestilagarna i landet och visat sitt stöd för rättsprocesserna gällande människorättskränkningar under militärdiktaturen.

Centret för juridiska och sociala studier, Cels, är en av de människorättsgrupper som är starkt kritiska till utnämningen av Milani.

Text: Fabiana Frayssinet/IPS
Foto: Wikimedia Commons/Presidencia de la Nación Argentina