Den colombianska staten döms för försvinnandet av åtta personer

Colombias statsråd har dömt den colombianska staten för försvinnandet av åtta personer i San Roque, i delstaten Antioquia. Dessa personer kidnappades av en av de paramilitära styrkorna Convivir i augusti 1996. Statsrådet har dömt den Colombianska staten att betala cirka 68 miljoner kronor till de försvunnas anhöriga.

Beslutet grundas i flera vittnesmål som klargör att armén visste om och var ofta inblandade i paramilitärernas brott mot de mänskliga rättigheterna i Antioquia.

Convivir styrkan Asociación Las Guacamayas anklagas för förvinnandet av de åtta personerna däribland en minderårig i San Roque, Antioquia den 14 augusti 1996. Convivirstyrkan registrerades som juridisk person i december 1995 i Antioquia när Alvaro Uribe, Colombias före detta president, var guvernör där. Styrkan var även ursprunget till det som kom att bli Autodefensas Unidas de Colombia/AUC, en illegal paramilitär grupp som samarbetade med den colombianska armén i kriget mot vänstergerillorna.

Stöttades av Uribe  

När Convivrstykan legaliserades var tanken att de skulle hjälpa regeringen att bekämpa vänstergerillorna. Därför fick de militärträning och statsägda vapen av den colombianska armén. Men i själva verket blev många Convivir paramilitära styrkor med egna politiska agendor som ofta främjade makteliternas intressen.

Alvaro Uribe fortsatte att stödja dessa styrkor trots att många Convivir så småningom begav sig i illegala aktiviteter.

- Jag tror att det skapades mellan 600 och 700 Convivirstyrkor under Ennesto Sampers regering. Jag var själv ansvarig för och försvarade 69 eller 70 av dem i Antioquia, sade den dåvarande president Alvaro Uribe i en intervju med den colombianka radiostationen WRadio i december 2006. 

Öppnar för fler utredningar

Faktum är att många paramilitära ledare grundade sina egna Convivirstyrkor för att kunna begå brott på ett ”lagligt” sätt. En av dem var Salvatore Mancuso, som hade två Convivirstyrkor registrerade i delstaterna Cordoba och Sucre under namnet ”Asociación Horizonte Ltda”. Mancuso blev senare, under 2000-talet, den högsta ledaren för Autodefensas Unidas de Colombia/AUC och sitter nu i fängelse i USA.

Trots stödet från välkända politiker tvingades den colombianska regeringen att reformera Convivirstyrkorna och begränsa det militära stödet till dem. Dessa reformer resulterade i att flera Convivirledare, som Salvatore Mancuso, anslöt sig till illegala paramilitära grupper som Autodefensas Unidas de Colombia/AUC.

Statsrådets dom öppnar dörren för nya utredningar av flera ledande statsmän som ansvarade för etableringen av Convivirstyrkor i hela landet. Statens inbladning i skapandet av Paramilitära styrkor kan då leda till nya domslut och nederlaget för många politiker som fortfarande är en del av statsapparanten och deltar i den demokratiska processen. 

Text: Oscar Barajas Rojas, Latinamerikagrupperna
Foto: Wikimedia Commons

Läs mer:

Texto completo de la entrevista del presidente Uribe en la W Radio

Condenan a la Nación por las ‘Convivir’