Demonstrater världen över kräver stopp av GMO-grödor

Malmö var en av de omkring 400 städerna i välden där demonstranter slöt upp mot Monsanto i lördags. Foto: Hanna Wright

Människor i 40 olika länder i världen demonstrerade i lördags mot företaget Monsanto och deras genmodifierade grödor och växtgifter.

Det är tredje året i rad som rörelsen March Against Monsanto arrangerar en världsomspännande demonstration mot det amerikanska företaget Monsanto. I lördags demonstrerade människor mot företagets jordbruksgifter, privatisering av fröer och genmanipulation av grödor i omkring 400 olika städer i världen, skriver The Guardian. Till dessa hör bland annat Malmö, Stockholm, Bryssel, Santiago de Chile och Paris. Demonstranterna kräver bland annat ett slut på företagets produktion av hälsofarliga jordbruksgifter och att dess genmanipulerade grödor och effekterna av dessa observeras under en 10-årsperiod, för att möjliggöra oberoende studier av dess effekter.

Nyligen klassades Monsantos mest kända ogräsgift, Roundup, som ”troligen cancerframkallande” av WHO då giftet innehåller glysofat. Nyheten speglades på demonstranternas plakat på flera håll, som hade texter i stil med ”Ute efter massmord? Använd Roundup”.

I den schweiziska staden Basel, där företaget har sina högkvarter för Europa, Asien och Mellanöstern, samlades omkring 2500 personer för att protestera. 

I Chiles huvudstad Santiago samlades omkring 1000 personer för att demonstrera. De krävde att företaget lämnar landet och att deras produktion av genmodifierade grödor stoppas. I Chile är även oron bland småbrukare och miljöaktivister stor att den så kallade ”Monsantolagen” ska träda i kraft, då den enligt dem innebär en privatisering av landets fröer som Monsanto skulle få monopol över.

- Vi vill inte ha GMO-grödor på våra tallrikar, sa Ivan Santandreu, ledare för den chilenska rörelsen mot genmodifierade grödor.

I Stockholm samlades omkring 700 personer som marscherade från Mynttorget och vidare genom Kungsträgården. I Hummlegården väntade en scen där flera aktivister talade. Regeringen och Christiano Can Fam uppträdde.

- Flera tog initiativ och började dansa. Det blev en lyckad demonstration och många glada minnen, säger Sebastian Dawson, som deltog i demonstrationen.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Hanna Wright , Latinamerikagrupperna