De söker efter sina försvunna anhöriga

Den 18 december avslutades karavanen för Centralamerikanska mödrar vars barn försvunnit i Mexiko. De försvunna hade som avsikt att ta sig över gränsen till USA, och karavanens deltagare besökte därför strategiskt viktiga platser för centralamerikanska migranter som reser genom Mexiko. 43 personer deltog, till största del mammor, men även mor- och farmödrar, pappor och syskon från Nicaragua, El Salvador, Honduras och Guatemala.

Det Mexikanska institutet för migration (INAMI) uppger att över 100 000 centralamerikanska migranter tar sig in Mexiko årligen för att sedan resa vidare mot gränsen till USA. Samtidigt har drogkarteller och transnationella gäng tagit kontroll över resan, där migranter nu tvingas att betala för att stiga ombord på de ökända godstågen "Las Bestias" som tar dem genom landet. Tidigare har dessa betalningar varit förbehållna resor över flod och öken mot USA.

Norma, en av karavanens deltagare från Guatemala, berättar att hon lånade ihop 3500 dollar som kidnappare krävde för att hålla hennes man vid liv. Hon har inte hört av honom sedan 2007.
För den organiserada brottsligheten, som ofta samarbetar med korrupta auktoriteter, har irreguljär migration omvandlats till en lukrativ verksamhet. Migranterna kidnappas och lösensumma begärs från deras familjer i Centralamerika och USA. Kvinnorna säljs vidare till bordeller och barn tvingas att utföra arbeten åt mexikanska drogkarteller. Den Mexikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (CNDH) uppskattar att organiserad brottslighet i Mexiko under en sex-månaders period tjänar 25 miljoner dollar på transitmigranter.

- Mexiko har omvandlats till en gravplats för migranter, säger Marta Sanchez Soler, direktör för Movimiento Migrante Mesoamericano (MMM), som för nionde året i rad organiserar karavanen.

Tolv personer återfanns

Under karavanen besöktes även en begravningsplats för oidentifierade döda, i samma område där många av mammorna har fått sina sista ledtrådar. I tårar hölls därför en minnesstund för de begravna, som under nästa år kommer att gå igenom en process av identifiering under ledning av forskarlag från Argentina.

CNDH uppskattar att 70 000 migranter har försvunnit sedan 2006. Mörkertalet är dock stort, då migranterna och deras familjer på grund av okunskap, men även sin status som "olagliga" inte söker hjälp.

- Men sökandet sker utifrån ståndpunkten att migranterna ännu lever. Mammornas huvudparoll är "de åkte levande, och levande ska de återvända", säger Martha Sanchez Soler.

Årets karavan har resulterat i tolv återträffar. Anledningen, menar deltagare och organisatörer, är det intensiva forskningsarbetet som utförts på de fängelser där migranter hålls i förvar. Man har även fört samtal med personal på härbärgen för migranter, såväl som med boende i områden där migranter passerar och arbetar, många gånger under slavliknande former.

Kräver bättre myndighetsansvar

Under karavanens sista dag, också den internationella migrationsdagen, reste mammorna på samma flottar som migranter traditionellt använder sig av för att sig över gränsen till Mexiko.

På andra sidan floden, i Tecun Uman, Guatemala, hölls en presskonferens med Movimiento Migrante Mesoamericano och representanter från de fyra centralamerikanska länderna. De anhöriga och MMM framförde kravet att mexikanska myndigheter bör ta större ansvar för försvunna och döda migranter, men också att de borde ha en mer humanitär agenda vad gäller transitmigration. De krävde även att migranter ska få resa utan visum genom Mexiko, för att på så sätt resa under säkrare former.

Text och foto: Sara Alemir, frilansskribent
Mejladress: saraalemir@hotmail.com