Colombia ensamt i diplomatisk konflikt

*Även den brasilianska regeringen fördömer Colombias attack mot Farc-gerillan som skedde på ecuadorianskt territorium i lördags. Brasilien står nu främst i ledet av de länder som vill skapa en undersökningskommission vars främsta uppgift är att utröna omständigheterna kring attacken.*

Den colombianska presidenten Álvaro Uribe har i och med det brasilianska uttalandet nu isolerats i Sydamerika. Brasiliens utrikesminister Celso Amorim menar att attacken är ”extremt allvarlig” och att den ”försätter alla länder i regionen i en säkerhetsrisk,” enligt den brasilianska dagstidningen _Folha de São Paulo_. _BBC Mundo_ rapporterar att Perus president Alan Garcia anser att Colombia borde be om ursäkt offentligt och att landets agerande är ”oacceptabelt.” Presidenten i Chile, Michelle Bachelet, kritiserade händelsen och sa att Colombia ”utan tvekan är skyldig Ecuador en förklaring.” Även Argentinas regering kritiserade Colombia för det inträffade. På den venezuelanska regeringens hemsida bekräftas att landet har utvisat den colombianska ambassadören i Caracas tillsammans med övriga colombianska diplomater. Venezuelas president Hugo Chavéz intygade att landet ”stöder Ecuador under alla omständigheter,” enligt _BBC Mundo_.

Brasilien framstår nu som den mest troliga medlaren i den konflikt som har uppstått mellan Ecuador och Colombia. President Luiz Inácio Lula da Silva kommer på onsdagen att träffa Ecuadors president Rafael Correa. De båda ska bland annat diskutera möjligheterna att skapa en undersökningskommission för att få igång en dialog mellan Colombia och Ecuador. Correa kommer även att besöka Venezuela, Panama och Dominikanska Republiken.

Inte helt oväntat får den USA-vänlige Uribe medhåll från Washington som säger sig stödja ”den colombianska regeringens ansträngningar att svara på hotet” från Farc. Förenta Nationernas generalsekretare Ban Ki-moon uttryckte i ett pressmeddelande sin oro över spänningarna mellan Colombia, Ecuador och Venezuela och manar till dialog mellan länderna.

_Fernando Arias_