Bortglömda fröer förnyar det salvadoranska köket

Brosimum alicastrum, som dessa fröer kallas på latin, torkas på en nät i solen. Foto: Wikimedia Commons

Juana Morales står och tillreder en av de vanligaste rätterna i det salvadoranska köket - tortillabröd med olika fyllningar. Men hennes bröd är inte tillverkade av det vanliga majsmjölet utan av en bortglömd men mycket näringsrik frösort som fått en viktig roll i kampen mot undernäringen. Juana Morales bröd är tillverkat av fröer som lokalt kallas ojushte, eller brosimum alicastrum på latin.

- Jag lagar något med ojushte varje dag, det är suverän mat, säger hon medan hon står i köket i sitt hem i den lilla staden San Isidro i den västliga provinsen Sonsonate.

Hon har tillgång till ojushte genom sin dotter Ana Morales, som är en lokal förespråkare för de näringsrika fröerna genom organisationen Maná Ojushte. Gruppen är en kvinnoorganisation som har kampanjat för fröerna under flera år. För två år sedan fick organisationen extra skjuts genom att de fick stöd av miljöorganisationen Fondo de Iniciativa para las Américas, FIAES.

Uppsving för traditionella fröer

De bortglömda fröerna har nu i allt högre grad börjat användas bland befolkningen i San Isidro och på andra platser i Centralamerika för att stärka näringsinnehållet i maten, men också för att bredda tillgången på mat i klimatförändringarnas spår.

Fröerna kommer från en ovanlig trädart som växer på den salvadoranska landsbygden. Ana Morales, som är ordförande för Maná Ojushte, säger att fröerna för länge sedan utgjorde en viktig del av urbefolkningarnas diet i både Centralamerika och i Mexiko. Hon menar att det höga näringsvärdet gör att ojushte är ett utmärkt tillskott.

- Det jämförs med soja men har fördelen av att vara fritt från gluten och innehålla lite fett, säger Ana Morales.

Maná Ojushte, vars kärngrupp består av tio kvinnor, säljer de malda fröerna i kvarts- och halvkilosförpackningar. De kan sedan användas i drycker eller ätas som ett näringskomplement till en lång rad olika rätter. De går även att använda i deg, för att baka tortilla eller andra typer av bröd.

Familjeproduktion

Själva insamlingen av fröerna sköts av ett antal familjer som sedan säljer dessa till Maná Ojushte. Detta sker under årets första halvår, och eftersom arbetstillfällena är få ger detta familjerna en möjlighet att dryga ut sina inkomster.

- Arrangemanget går ut på att jag köper in fröerna från dem under förutsättning att de själva använder dem i sin matlagning, säger Ana Morales.

Maná Ojushte delar även ut ojushte gratis till bland annat skolbespisningar, äldre och gravida kvinnor. Målet är att sprida information om att ett näringsriktigt tillskott till maten finns tillgänglig i närheten av deras hem.

- Det finns lokala familjer som inte har tillräckligt med mat, barn och vuxna som är undernärda och vi kan inte bara luta oss tillbaka och inte göra något åt det, säger Ana Morales.

Text: Edgardo Ayala/IPS
Foto: Wikimedia Commons