Argentinsk stad protesterar med sopfestival

Många argentinska städer anordnar festivaler för att hylla och uppmärksamma lokala specialiteter. Nu gör staden Bouwer i landets centrala delar detsamma - genom en festival på temat sopor.

Bouwer är en liten stad strax utanför storstaden Córdoba i centrala Argentina. I 28 års tid var orten känd för dess enorma soptipp, dit mängder av avfall från storstaden dumpades utan att någon miljöhänsyn togs.

Lokalbefolkningen protesterade under flera års tid mot dumpningen och för tre år sedan stängdes soptippen till sist. Men någon sanering av alla de miljontals ton av avfall som samlats i staden har inte genomförts - trots krav från både lokalbefolkningen och de lokala myndigheterna.

Nu har Bouwer deklarerat att man kommer att anordna en festival med artistuppträdanden och grillning för att sätta fokus på stadens sopor. Festivalen kommer att hållas den 22 februari nästa år.

- Soptippen har en fortsatt påverkan på vår livskvalité. Den förgiftar vatten och marker, säger kommunens miljörådgivare Adolfo González till IPS.

"Det är som ett skämt"

Festivalen kommer dock inte bara att uppmärksamma den nu stängda soptippen, berättar Nayla Azzinnari från den lokala miljöorganisationen Bouwer Sin Basura. Man kommer även att uppmärksamma en anläggning för fordonsdemontering, en numera stängd förbränningsanläggning och en rad andra miljö- och hälsofarliga arv som stadens invånare har tvingats leva med.

Men det finns också en annan anledning till arrangemanget. Provinsregeringen i Córdoba har nämligen meddelat att man planerar att öppna en ny soptipp i närheten av den gamla, som enligt planerna ska ta emot 2 500 ton avfall om dagen från miljonstaden.

- Det är som ett skämt. De stänger en soptipp och öppnar sedan en ny på nästan samma plats, säger Mónica Rescala, som också är engagerad i Bouwer Sin Basura.

I oktober i år varnade Bouwers borgmästare Juan Lupi för de stora folkhälsoriskerna i staden. Barnadödligheten i Bouwer är nästan dubbelt så hög som genomsnittet i provinsen, och bland spädbarnen är siffran två och en halv gång så hög som genomsnittet.

Men trots att mängder av människor i Bouwer har drabbats av olika sjukdomar och åkommor så har inga stora studier genomförts för att ta reda på orsakerna.

- Vår stad har valts ut som en miljömässig offerplats, säger kommunens miljörådgivare Adolfo González.

Text: Fabiana Frayssinet/IPS