Argentinsk rocklegend ur tiden

Gustavo Cerati. Foto: Stefany2121/Wikimedia Commons

Tusentals människor samlades i Buenos Aires på fredagen för att följa den argentinska musikern Gustavo Cerati till hans sista vila.

Cerati, framför allt känd som en del av gruppen Soda Stereo, avled på torsdagen 55 år gammal efter att ha legat i koma i fyra års tid. Argentinas president, Christina Fernandez utlyste två dagars landssorg och omnämnde Cerati som "en legend inom den argentinska rocken". Hela dagen rullade videos med intervjuer med Cerati, bandmedlemmarna och hand familj på latinamerikanska tv-kanaler för att uppmärksamma händelsen och extraprogram för att hylla honom sattes in.

1982 bildade Gustavo Cerati tillsammans med Zeta Bosio och Charly Alberti bandet Soda Stereo, inspirerade av band som Pink Floyd, Deep Purple, The Police och XTC. När de tre år senare släppte sin andra platta kom genombrottet i Argentina och ett år senare var Soda Stereo ett välkänt namn i hela Latinamerika. Till deras allra mest kända låtar hör De Musica Ligera, En la Ciudad de la Furia och Cuando Pase el Temblor.

Gustavo Cerati kallas ofta för ett musikgeni och både under tiden med Soda Stereo och efter att bandet upplöstes 1997 släppte han egna soloplattor och deltog i en rad olika musikprojekt. Han spelade även tillsammans med flera kända artister som Shakira och Bajo Fondo Tango Club. 2007 återförenades Soda Stero på nytt och gav sig ut på internationell turné.

Efter en spelning med bandet Soda Stereo i Caracas, Venezuela 2010 föll Certi i koma till följd av en stroke. Fansen slutade aldrig att hoppas på ett uppvaknande, men i torsdags, efter fyra långa år i koma, avled Cerati.

På fredagen begravdes Cerati på kyrkogården Chacarita i Buenos Aires.

Text: Lisa Karlsson, Latinamerikagrupperna
Foto: Stefany2121/Wikimedia Commons