Aktivt arbete har minskat kvinnovåldet i San Juan

På onsdagen uppmärksammades den Internationella dagen mot våld mot kvinnor med en demonstration i Guatemala city. Foto: Lari Honkanen

I snitt var tredje kvinna i världen utsätts för någon form av fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.  I Guatemala är siffran sju av tio. Men i San Juan Sacatepuequez jobbas det aktivt för att motverka kvinnovåld.

– Många kvinnor tror att våld inom familjen är en kvinnas lott i livet, att de måste stå ut med slag från sina män, precis som deras mor och mormor gjort före, säger Ana Maria Top Toxcón. 

Ana Maria Top Toxcón jobbar i urfolksorganisationen Agims i kommunen San Juan Sacatepequez, Guatemala. Huvudfokus för arbetet ligger i att motverka våld mot kvinnor. Organisationen jobbar genom att informera kvinnor om sina rättigheter och se till så att de också utkräver sina rättigheter. De vill sprida buskapet att kvinnor har rätt att leva sina liv fritt från fysiskt-, psykiskt-, verbalt- och framför allt ekonomiskt våld.

Ekonomiskt våld vanligt 
Vad är då ekonomiskt våld? Enligt Ana Maria Top Toxcón är ekonomiskt våld när en man inte tillåter hustrun att jobba utanför hemmet och inte heller ger henne några pengar för arbetet som hon utför i hemmet. Ana Maria har själv råkat ut för ekonomiskt våld i sitt äktenskap.

– Min man tillät mig inte att jobba. Han anklagade mig för att träffa älskare, säger hon medan ögonen tåras av minnena från det förgågna. 

Men Anna Maria har tårkat sina tårar och gått vidare i livet. Numera accepterar hon inte att vara fast i huset. Om det inte passar hennes man, kan han gå sin väg. 

Inom organisationen Agims lär man ut att uppgifterna som kvinnor utför i hemmet är ett arbete. Att det är ett värdefullt arbete, även om det inte är avlönat eller erkänns av samhället. Att det är tidsmässigt ett dubbelt arbete, jämfört med vad männen utför. 

Envishet som gett resultat
Sedan Agims startade i början av 00-talet har mycket skett, enligt Ana Maria. Numera anmäler kvinnor sina män för våldet, och Agims har en egen advokat som bistår dem i det rättsliga. 150 kvinnor årligen får hjälp på detta vis. En stor del fall har lett till fällande domar.

– Numera vet många män att kvinnorna kan anmäla dem för våldet de utför, säger Ana Maria Top Toxcon. Det får dem att tänka till.

Hon tror också att den nya generationen som växer upp kommer att ha andra värderingar. Åtminstone hennes egna barn. För enligt Ana Maria sker all förändring genom familjen. 

Text och foto: Lari Honkanen, Latinamerikagrupperna