Aktivister fortfarande fängslade i Pará

Fyra aktivister från den nationella rörelsen för folk som drabbats av dammbyggen, MAB, har suttit fängslade i delstaten Pará i drygt en månad. Aktivisterna greps efter att ha ockuperat ett bygge vid vattenkraftverket Tucutuí, men MAB menar att gripandena är politiskt motiverade.

Den 24 april ockuperade MAB, fiskarföreningar och andra sociala rörelser ett bygge tillhörande vattenkraftverket Tucuruí i brasilianska Amazonas. Två dagar senare ingrep polisen och grep 18 aktivister. Efter påtryckningar från människorättsgrupper frisläpptes 14 av ockupanterna den 15 maj, men fyra hålls fortfarande fängslade, anklagade för bland annat sabotage, våld mot tjänsteman och inbrott, enligt tidningen Folha de São Paulo.

De gripna aktivisterna påstår i ett pressmeddelande från MAB att medlemmarna hålls fängslade eftersom de är ledarfigurer inom rörelsen. Enligt ordföranden för advokaternas människorättskommission i Pará (OAB-Pará) Mary Cogen, utgör fängslandet av Tucuruí-ockupanterna ytterligare ett steg i processen för att kriminalisera de sociala rörelserna i Brasilien.

Åklagare för fallet, José August Nogueira Saramento, förnekar detta och säger till tidningen Folha de São Paulo att "under rättvisans fana och i protest mot statens frånvaro, har de sociala rörelserna tagit till alltmer extrema medel utan att ha hållits ansvariga för sina handlingar". Saramento tillägger att han endast "vill hålla människorna till ansvar för sina handlingar" och att det inte handlar om någon juridisk komplott mot dessa rörelser.

För att pressa myndigheterna att släppa de fängslade aktivisterna har ett tillfälligt ockupationsläger inrättats nära vattenkraftverket Tucuruí, där cirka 200 personer håller vaka. Ockupanterna kräver dessutom framsteg i förhandlingarna med Eletronorte, företaget som ansvarade för bygget av vattenkraftverket Tucuruí för 25 år sedan, då 32 000 familjer förlorade sina hem, enligt egen utsago, utan någon ersättning från företaget. Företaget har länge förnekat anklagelsen och hävdar att alla drabbade har kompenserats för dammbygget.

Max da Rocha