708 döda, katastroftillstånd utlyses

Vittnen, bilder och rapporter från Chile visar på en massiv förödelse. Byggnader har delats mitt itu, flera hus har rasat, motorvägar har kollapsat, bråte ligger överallt. Idag, söndag, räknar man upp till 708 döda och det rapporteras om hundratals försvunna.

Läget är fortfarande kritiskt och över 117 efterskalv har registerats, några av dem på över 5 grader enligt Richterskalan, skriver tidningen La Tercera. Chile vaknade med två miljoner personer drabbade och med en halv miljon förstörda hus. Det rapporteras via CNN på spanska att ett hus på 14 våningar har kollapast och man befarar att över 100 personer ligger under rasmassorna. Skadorna beräknas upp till 210 tusen miljoner kronor. Plundringen i staden Concepción är utbred och bilderna via CNN på spanska visar hur den chilenska polisen försöker kontrollera situationen och delar ut sparkar och slag mot personerna.

Presidenten i Chile, Michelle Bachelete, gav en presskonferens och meddelade att katastroftillstånd utlyses. 

- Det största problemet är energin men inte att generera ström utan problemet är distributionen av el. Vi håller på att garantera den allmänna ordningen och skyndar på hjälpen, säger presidenten.

Avslutningsvis säger presidenten:

- Katastrofen är enorm. Antalet döda är 708 men siffran stiger.

Flera personer via Facebook meddelar att chocken är stor och rädslan är enorm. Jordbävningen varade i en och halv minut och personer rapporterar, via Facebook, att det kändes som en evighet.

Google har nyligen lanserat en hemsida som hjälper personer att söka efter anhöriga.

Text: Roxana Ortiz
Foto: Ignacio Nuñez, Flickr