200 000 hajfenor beslagtagna i Ecuador

Hajfenor säljs dyrt på den asiatiska marknaden där de används till matlagning. Foto: CC Nicholas Wang/Wikimedia Commons

Efter två månaders polisarbete kunde ecuadorianska myndigheter i förra veckan konfiskera en stor mängd avskurna hajfenor. Fenorna var, med största sannolikhet, ämnade att illegalt exporteras till den asiatiska marknaden.

Hajfenorna, som anses vara en delikatess i många asiatiska länder och oftast används för att göra soppa, upptäcktes efter tillslag mot nio olika platser i hamnstaden Manta. Sex personer sitter anhållna för dådet.

Vid tillslagen beslagtogs, även nio olika vapen och dokument som bevisar att nätverket hade för avsikt att exportera hajfenorna i sken av att de var oplanerad bifångst.

– Vi måste sätta stopp för dessa kriminella nätverk som förstör ekosystemet och bara är intresserade av sina egna ekonomiska vinster, skrev inrikesminister José Serrano på Twitter direkt efter upptäckten.

Stympade hajar slängs över bord

Fisket har skett med stora båtar ute på öppet hav. I och med detta är det inte säkert att alla beslagtagna hajfenor är inhemska.

– Vi håller just nu på att undersöka om alla fenor kommer från Ecuador. Annars har detta kanske använts som uppsamlingscentral innan smuggelgodset skickas vidare mot Asien, sa president Rafael Correa till lokalpressen i Girón.

Hajfensfiskare skär av hajens alla fenor och kastar sedan djuret levande överbord där det, utan sina fenor, sjunker till botten och dör. Över 50 000 hajar tros ha fått sätta livet till för att producera den mängd fenor som ecuadoriansk polis konfiskerade.

Text: Philip Krook

Foto: CC Nicholas Wang