Nyhet

El Salvador förbjuder gruvbrytning av metaller

Laguna de Alegria. En av orsakerna till stoppet av brytning av metaller är att El Salvador vill säkra vattentillgången. Foto: Josh/Flickr Creative Commons

Parlamentet i El Salvador har av miljöskäl godkänt en lag som förbjuder all gruvbrytning av metaller. Landet blir därmed först i världen med en sådan lag, men aktivister menar att fler borde följa efter

Dammar dränker regnskogens byar

Dammbygget vid Belo Monte i Brasilien har lett till att bostäder dränks och försörjningen ödeläggs för befolkningen som lever i området.

Hårdare linje mot regeringskritiska medier i Nicaragua

Journalister i Nicaragua vittnar om att medier som rapporterar kritiskt om de styrande sätts under allt hårdare press.

Hon går i täten för kampen mot jättekanal i Nicaragua

En ny jättelik kanal ska enligt planerna binda samman Atlanten och Stilla havet genom Nicaragua. Men projektet har mött hård kritik från delar av lokalbefolkningen. Främst i kampen mot projektet går den 40-åriga jordbrukaren Francisca Ramírez, som nu fått stöd från Europaparlamentet.

USA lade ner FN-röst om handelsembargot mot Kuba

Efter att under 25 års tid ha röstat emot resolutionen avstod USA för första gången från att rösta. Foto: Flickr Creative Commons

USA lade för första gången ner sin röst i samband med att FN:s generalförsamling på onsdagen röstade om en resolution som kräver ett stopp för det amerikanska handelsembargot mot Kuba.

”Våldtäkt och mord är ett sätt att försöka tysta våra röster”

Ceremoni för kvinnors rättigheter i samband med CLOC/La Via Campesinas ledarskola för kvinnor nyligen. Foto: Sori Lundqvist

Nu räcker det. Inte en enda till, #NiUnaMenos. Under den parollen protesterade hundra tusentals människor nyligen runt om i Latinamerika.

Juridiska processer hotar brasiliansk press

På senare tid har en rad stämningar riktats mot brasilianska journalister och medier. Ett av målen handlar om dagstidningen Gazeta do Povo som står inför flera rättsprocesser efter att ha publicerat uppgifter om åklagares och domares höga löner.

Lättade regler för amerikanska turister på Kuba

En av lättnaderna som Barack Obamas administration nyligen meddelade innebär att restriktionerna för hur mycket rom och cigarrer som amerikanska turister som besöker Kuba får ta med sig hem hävs. Foto: Creative commons/Flickr

Arbetet med att lätta det långvariga amerikanska handelsembargot mot Kuba tog nyligen ett stort steg framåt. Detta efter att den amerikanska administrationen meddelat flera åtgärder för att minska handels- och reserestriktionerna mot Kuba.

Krav på kvinnors rättigheter i FN-stadgan kom från Latinamerika

FN-stadgan var det första internationella dokument som slog fast att män och kvinnor har samma rättigheter. Få känner till att det var den brasilianska delegaten Bertha Lutz som tillsammans med andra kvinnliga FN-delegater krävde att kvinnors rättigheter skulle bli inskrivet i FN- stadgan.

Klimatförändringarna stort hot mot Costa Ricas kaffeodlare

Kaffeplantage i Costa Rica. Foto: Victoria Porter/Flickr Creative Comons

Forskare varnar för att världens stora kaffeproducerande länder kommer att drabbas hårt av klimatförändringarna. I Costa Rica hoppas kaffebönderna att vetenskapen ska hjälpa dem att överleva.

Sidor

Prenumerera på Nyhet