vattenkraftverk

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Chile vill bygga vattenkraftverk i Atacamaöknen

Chile planerar att bygga ett vattenkraftverk för motsvarande 3,4 miljarder kronor på en av världens torraste platser.

Platsen som är min - platsen som är deras.

Jag vandrar längs grusvägen ner mot stranden vid mormor och morfars hus i Söråker. Här har jag tillbringat många somrar. Nu är det vinter. Jag drar in den kalla luften djupt ner i lungorna, balanserar mig fram på det blixthala underlaget och betraktar den låga solen som tittar fram mellan björkstammarna i skogen intill. Mina ben kan vägen utantill. Jag ser förändringarna sen sist jag promenerade här, var träden växt sig större och frodigare och där någonting saknas. Platsen är en del av mig.

Nyckelord

Domstol stoppar Belo Monte-bygget

De ursprungsfolk som direkt drabbas av vattenkraftsverket Belo Monte i Xingu-floden i brasilianska Amazonas konsulterades inte innan bygget påbörjades. Det konstaterade den regionala federala domstolen på måndagskvällen, och stoppade därmed bygget. 

Lokalbefolkning säger nej till vattenkraft

Mexikanska myndigheter vill satsa på många småskaliga vattenkraftsdammar för att trygga landets energibehov. Men lokalbefolkningarna är motståndare till projekten, som de menar skulle vara skadliga för både människor och miljö. Det är främst i landets södra delstater som myndigheterna ser en stor potential i byggandet av småskaliga vattenkraftsdammar. Men det är också här som det folkliga motståndet är som störst.

Nytt avtal orsakar hungerstrejk

Ett avtal har nåtts mellan regeringen och ledarna för ursprungsfolken i området Ngabe Buglé. Förra fredagen rapporterade El Nuevo Herald att nya vattenkraftverk måste godkännas av ursprungsfolken. Men sedan avtalet presenterats för befolkningen i Ngabe Buglé, har de tagit avstånd från överenskommelsen och nu inleds en hungerstrejk. I den nya överenskommelsen anges att nya vattenkraftverk som planeras helt eller delvis i Ngabe Buglés område (comarca), ska godkännas av ursprungsfolkens kongress och antas via folkomröstning i den aktuella valkretsen.

Kraftverksarbetare avskedade efter strejk

Närmare 170 arbetare vid bygget av det omdiskuterade vattenkraftverket Belo Monte i delstaten Pará avskedades på tisdagen efter en strejk med krav på bättre villkor. Det är andra gången det händer under november månad. Ungefär 1800 arbetare lade på fredagen ned arbetet och idag tisdag spärrade de av den transamazonska motorvägen i närheten av staden Altamira för att få uppmärksamhet för sina krav. Manifestationen gick lugnt till utan sammandrabbningar.

Nya avhysningar av bönder i Guatemala

Under inbördeskriget i Guatemala flydde tusentals guatemalaner över gränsen till Mexiko för att undkomma den dödliga repressionen som den nationella armén utsatte befolkningen för. Idag, mer än trettio år senare, flyr en annan generation över samma gräns. Då beskylldes de för att vara del av gerillan, idag för att vara knarkhandlare eller för att samarbeta med dessa.

Brasilien godkänner kontroversiellt vattenkraftverk i Amazonas

Brasilianska miljömyndigheter har nu gett klartecken för att bygga det enorma vattenkraftverket Belo Monte i Xingu-floden, i delstaten Pará i Amazonas. Med en installerad kapacitet på 11,233 megawatt kommer Belo Monte att bli det tredje största vattenkraftverket i världen. Belo Monte ses som ett av de viktigaste verktygen för att fullfölja den nuvarande brasilianska regeringens ekonomiska tillväxt- och accelerationsprogram (PAC).

Ja till kraftverk i Patagonien trots protester

Ett inledande ja till att bygga fem vattenkraftverk i två av Patagoniens största floder har lett till omfattande protester i hela Chile. Förespråkarna menar att landet är i akut behov av mer ström, medan motståndarna vill skydda den unika naturen i området, som till följd av kraftverkens dammar kommer att läggas under vatten. På måndagen röstade den chilenska regeringens representanter ja till vattenkraftsprojektet Hidroayséns första etapp: att bygga fem stora dammar i floderna Baker och Pascua, i det chilenska Patagonien.  

Sidor

Prenumerera på vattenkraftverk