kriminalisering av sociala rörelser

Förföljelsen mot Daniel Pascual fortsätter

Daniel Pascual på presskonferens. Foto: Anna Nylander

- Förut mördades vi, nu blir vi kriminaliserade, kommenterar Daniel Pascual åtalet i en intervju i guatemalansk radio.

Amnesty kritiserar häktningsorder mot människorättsförsvarare i Honduras

Den välkända människorättsförsvararen Berta Cáceres är sedan ett par veckor eftersökt av myndigheterna i Honduras - enligt många på falska grunder.

Internationell rätt vägledande vid frigivning av kriminaliserad ledare

Efter att ha suttit häktad sedan mitten av mars, anklagad för bland annat terrorism, frigavs på torsdagen Rubén Herrea, styrelsemedlem i ADH, Länsorganisationen för Huehuetenango. och aktiv motståndare till det omstridda vattenkraftverk som planeras i hans hemort Santa Cruz Barillas, i Guatemala.- Den här domen är ett viktigt prejudikat för människorättsförsvarare och framför allt för ursprungsfolkens legitima kamp, säger Francisco Rocael Mateo Morales, styrelseordförande för ADH.

Kriminaliseringen av sociala rörelser tema under Folkets Toppmöte

I Chile sitter politiskt aktiva från mapuchefolket fängslade för terrorism. I Paraguay har politiska ledare för sociala rörelser som står upp för småbrukare och ursprungsfolk hotats och i vissa fall dödats. Exemplen på hur de sociala rörelserna i Latinamerika utsätts för repression är många. Just nu pågår Folkets Toppmöte i Santiago, Chile. På lördagen diskuterades problemet med kriminaliseringen av sociala rörelser under en paneldebatt. I panelen fanns bland andra Sergio Grez Toso, historiker vid universitetet Universidad de Chile.

Militär säkerhetsstyrka anklagas för spioneri

En spionskandal runt vad som kallats "Projekt X" har uppdagats i Argentinas militära säkerhetsstyrka. Säkerhetsstyrkan påstås ha genomfört underrättelseverksamhet genom infiltration av fackföreningar och sociala rörelser.

Terrorstaten Mexiko

Under senaste medföljningen i Acteal, nuvarande centrum för icke-våldsorganisationen Las Abejas, var jag med på en workshop för ungdomar som handlade om icke-våld. Under två dagar diskuterade ungdomarna sina rädslor och vilken typ av våld som finns i samhällena och i området där de bor. Det som återkommande dök upp var rädslan för militären, polisen, kidnappningar, godtyckliga arresteringar och paramilitärer och jag slogs verkligen av skillnaden mellan vad svenska ungdomar skulle ha svarat i samma situation.

Nyckelord

Extremt våld i Bajo Aguán

Den ohållbara situationen i Bajo Aguán på Honduras atlantkust har sedan februari 2010 lett till att över 40 bönder mördats i området. Tortyr, kidnappningar och våldsamma avhysningar på grund av en långdragen jordkonflikt mellan småbrukare å ena sidan, och regering och storföretag på den andra, gör att befolkningen lever i skräck.

2010: Året då det inte blev revolution

Trots att det hade förutspåtts en omvälvande förändring i form av social revolution i Mexiko året 2010 hände ingenting. Spådomarna grundade sig i att 200 och 100 år tidigare hade stora sociala omvälvningar genomförts som protest mot orättvisor och förtryck, något som, tillsammans med narkotikarelaterat och militärt våld är vardagsmat för största delen av befolkningen i dagens Mexiko. År 1810 lyckades mexikanerna frigöra sig från spanjorerna.

Prenumerera på kriminalisering av sociala rörelser