journalistik

Rädslans journalistik - därför röstade folket nej till fredsavtalet i Colombia

Det sägs att sanningen är kriget första offer. Efter åratal av medial demonisering av Farc-gerillan, var det svårt att under några få veckor få till stånd en folklig opinion för försoning.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Latinamerika: Våld, hot och mord på journalister

"Det går inte att döda sanningen genom att döda journalister." Foto: Eneas De Troya/Flickr Creative Commons

En tredjedel av alla mord på journalister i Latinamerika under förra året begicks i Mexiko. Men antalet länder där pressfriheten hotas i regionen är flera.

Våldet tystar den fria pressen i Mexiko

För journalister i Mexiko innebär det dagliga arbetet risk för livet. Till följd av den upptrappade striden om kontrollen över information har den fria pressen tystnat på många håll i landet.

Pressfriheten hotad i Colombia

Måndagen den 17 februari får Mauricio Castilla Castro ett telefonsamtal från sin kollega på radiostationen La Voz de Montería: - Vårt program har blivit nedlagt, ägaren till radiostationen vill inte att vi sänder längre, berättar kollegan.

Colombiansk underrättelsechef dömd för förföljelse av svensk journalist

Colombia är ett av världens farligaste länder för journalister. Den senaste veckans domslut där Carlos Alberto Arzayús, vice chef inom den nu nedlagda underrättelsetjänsten DAS, dömdes till tio års fängelse för att bland annat olaglig övervakning, visar att även utländska journalister lever farligt i landet. En av de drabbade av den olagliga förföljelsen är Dick Emanuelsson, svensk journalist med mångårig erfarenhet av rapportering från Latinamerika.

Oro för ökat våld mot journalister

Förra året drabbades 141 journalister av våld, hot och förföljelser och hittills i år har över 95 brott mot journalister rapporterats i Colombia. Dyster statistik som visar att Colombia fortsätter att vara ett av de farligaste länderna i världen för journalister. Den 29 juli mördades José Naudín Gómez, chef för den colombianska radiokanalen Radio Guadalajara, av två män utanför porten till sitt arbete.

Prenumerera på journalistik