jordbävning

Stark jordbävning i norra Chile

På torsdagen fick vanliga program ge plats för rapportering från katastrofområdena på chilensk tv. Foto: Lisa Karlsson

Ett jordskalv på 8,4 grader på richterskalan skakade om sju av Chiles 17 regioner under onsdagskvällen. Flera tsunamivågor har också registrerats efter skalvet och totalt evakuerades närmare 1 miljon människor. 10 personer har hittills rapporterats döda till följd av jordbävningen.

Chiles kust evakuerades efter jordbävning

Vid 21-tiden lokal tid på tisdagen skakades Arica i norra Chile av en jordbävning. Skalvet mätte 8,2 på richterskalan och de chilenska myndigheterna utlyste genast tsunamivarning längs hela landets kust. Även i Peru och Ecuador utlystes tsunamivarning. Uppdaterad 2014-03-02 klockan 17:00 Hittills har sex personer rapporterats ha omkommit i jordbävningen. Chiles president Michelle Bachelet reste på onsdagsmorgonen till norra Chile för att utvärdera situationen och regeringen har nu utlyst katastroftillstånd i vissa områden.

Dominikanska republiken gynnad av storexport till Haiti

Haitis egen livsmedelsproduktion minskar medan importen från grannlandet Dominikanska republiken ökar. Det visar en granskning gjord av medieorganisationen Haiti Grassroots Watch. Varor producerade i Haiti är svåra att hitta för de lokala handlarna. - Jag får allt från gränsen mellan Haiti och Dominikanska republiken - morötter, squash, aubergine, kål, paprika, ägg, salami. Det är gränshandeln vi lever av, säger en försäljare vid marknaden Croix des Bossales i den haitiska huvudstaden Port-au-Prince.

Kraftiga jordskalv skakar om Chile

Ett jordskalv på 5,1 grader på richterskalan under natten mot lördagen följt av ytterligare ett starkare, 7,1, på söndagskvällen, lokal tid, har fått delar av Chiles befolkning på tå. Lördagens skalv hade sitt epicentrum i Casablanca, cirka fem mil öster om huvudstaden Santiago. Inga personer kom till skada, och det har heller inte rapporterats om några större materiella skador. Jordskalvet på söndagskvällen var starkare, 7,1 på richterskalan, och totalt uppges 14 personer ha skadats i samband med skalvet.

Jordbävning i Mexiko - en del av vardagen

Solen sken, som nästan alltid vid den här årstiden i Mexico City, utanför mitt fönster kvittrade fåglarna i den gigantiska asken som för övrigt är hem åt sex ekorrar. Klockan var tolv och värmen närmade sitt klimax. Jag satt vid mitt skrivbord och studerade när lamporna plötsligt började röra sig och jag kände att golvet under mig inte var stadigt.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Stark jordbävning i Mexiko

Vid 19-tiden på tisdagen, svensk tid, drabbades Mexiko av en jordbävning. Enligt de första rapporterna var den av magnituden 7,6 på richterskalan och epicentret uppges ha varit i Guerrero, nära semesterorten Acapulco. UPPDATERAD VERSIONEnligt CNÑ är det den starkaste jordbävningen som drabbat Mexiko på tio år, och skalvet ska ha känts kraftigt även i huvudstaden Mexiko city. Telekommunikationen kollapsade omedelbart, jordskalslarm utlöstes och människor i städerna flydde ut på gatorna.

Säljer sex för att överleva i flyktingläger

Unga kvinnor och flickor tvingas till sex i utbyte mot mat i spåren av jordbävningskatastrofen i Haiti. Det visar en ny rapport från flera organisationer som arbetar i lägren. - Om mitt barn gråter och vill ha mat är jag skyldig att göra någonting, säger 18-åriga Kettlyne, som egentligen heter något annat. Hon bor i tältlägret Croix Deprez - ett av många läger som upprättats för flyktingar efter jordbävningen i januari för två år sedan när över en miljon haitier blev hemlösa.

Dålig samordning stoppar återuppbyggnad

Tiotusentals dollar har lagts på nationella och internationella möten för att planera återuppbyggnaden i Haiti. Men än så länge finns ingen sammanhållen plan och inte ens en gemensam vision.

Haitis jordbävningsoffer lämnas åt sitt öde

Ett år och en månad efter Haitis jordbävningskatastrof är världens blickar riktade åt andra håll. Samtidigt lever Haitis fattigaste jordbävningsoffer i precis samma utsatta situation som när jordbävningskatastrofen inträffade och står också utanför planerna på nya bostäder. Den haitiska medieorganisationen Haiti Grassroots Watch kom nyligen över en ambitiös 30-sidig skrivelse där haitiska myndigheter presenterar planerna på säkrare bostäder och bättre stadsplanering och service. Dock lämnas en stor grupp av jordbävningens offer utanför: de fattigaste av de fattiga - de som hyr sina bostäder.

Biståndet hotar demokratin

Hundratals hjälporganisationer kom till Haiti i samband med jordbävningskatastrofen i början av året. De karibiska ledarna varnar nu för kaos och ineffektivitet och vädjar till FN om hjälp med samordning av insatserna.

Sidor

Prenumerera på jordbävning