gruvor

Tyst om mordrättegång - gruvbolag inblandat

Angélica Choc, Adolfos hustru, och German Chub Choc som skottskadades och förlamades samma dag som Adolfo mördades. Foto: Christopher Eriksson

I Guatemala hoppas anhöriga och bekanta snart få se slutet på den utdragna rättegången för mordet på människorättsförsvararen Adolfo Ich Chamán som mördades av anställda vakter på ett gruvbolag.

Jorden kallar på vår uppmärksamhet

Sent på måndagskvällen den 8 augusti 2016 drabbades Ecuadors huvudstad Quito av ett kraftigt jordskalv. Ett skalv som uppmätte 4.7 på Richterskalan och hade sitt epicentrum i Quito där jag just nu befinner mig. 

Samma dag inföll den av organisationen Global Footprint Network instiftade dagen: Overshoot Day. Den dag per år då vi konsumerar mer än vad vår jord kan återskapa på ett år. I år inträffade den dessutom rekordtidigt igen. Nu krävs det, enligt WWF, drygt 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Sjunkande råvarupriser slår mot brasilianska satsningar

Järnvägsviadukten över floden Tietê, Brasilien, fungerar. Men flera planerade byggnationer av nya järnvägar står i dagsläget i träda. Foto: Wikimedia Commons

Brasilien har ekonomiska problem och de sjunkande priserna på järnmalm hotar nu flera planerade projekt - och bygget av två nya tåglinjer.

Allt fler stadsbor emot gruvnäringen

En enkät i Guatemala visar att missnöjet med mineralutvinning växer i städerna. Analytiker menar att information om låga skatteintäkter, miljöskador, våld och kriminalisering i relation till gruvindustrin på landsbygden har nått stadskärnorna. På landsbygden är motståndet fortfarande starkt. Kritiker menar dock att enkäten är dåligt utförd och att motståndet egentligen beror på missförstånd. 

Organisationer uppmanar gruvbolagens hemländer att ta ansvar

Latinamerikanska organisationer uppmanar värdens länder att ta ett större ansvar för den verksamhet som deras företag bedriver utomlands, särskilt inom utvinningsindustrin. Nu tar Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter för första gången upp frågan om hemländernas ansvar. - Ofta är dessa företag mäktigare än regeringar och kan helt enkelt köpa tjänstemän, säger Pedro Landa från Honduranska centret för kollektiv utveckling.

Ett steg närmare lagligt ansvar för multinationellt gruvbolag

Det är nu klart att det kanadensiska gruvföretaget Hudbay Minerals, i vilket den svenska tredje AP-fonden har investeringar, definitivt skall ställas inför rätta inför Kanadensisk domstol. Hudbay Minerals anklagas för ett mord, en skottskada och gruppvåldtäkt på 11 kvinnor som misstänks ha genomförts av dess dotterbolag i Guatemala.

Undantagstillstånd i Guatemala efter protester mot silvergruva

På torsdagen utlyste Guatemalas regering undantagstillstånd i fyra kommuner. Detta till följd av det våld som utbrutit i samband med protester mot den kanadensiska silvergruvan San Rafael. Invånarna i de aktuella kommunerna, belägna i Santa Rosa-regionen, menar att gruvan fått tillstånd för sin verksamhet trots att lokalborna motsagt sig verksamheten. - De (myndigheterna) har inte lyssnat på oss vid något enda tillfälle, säger Rudy Pivaral, en av invånarna i området, till TeleSur.

Demonstration mot gruvföretag i Paraguay

Kort efter att Paraguays förre president Fernando Lugo avsatts i somras inledde Paraguays regering förhandlingar med det kanadensiska gruvföretaget Rio Tinto Alcan, gällande utvinning av aluminium i landet. Något folket tidigare röstat nej till. Protesterna mot att regeringen nu förhandlar med Rio Tinto Alcan har inte låtit vänta på sig. Trots att solen är på väg att gå ner och även fast det är olidligt varmt pågår en febril aktivitet utanför kongressbyggnaden i Paraguays huvudstad Asunción.

Guldindustrin skapar flera problem för Guyanas befolkning

Fabian George har druckit och använt det vatten som runnit längs bergsidorna vid hans hem i årtionden, fram tills nu, då världsmarknadens pris på guld börjat stiga. Nu vågar varken han eller de andra invånarna i Chi Chi distriktet i västra Guyana,nära Venezuela, dricka, eller ens bada i vattnet närmast de ursprungsfolksamhälle där de bor. Detta på grund av kemiska föroreningar, slam från floder och stränder, samt de mudderverk som lokala gruvarbetare och brasilianare jobbar med i området.

AP-fonderna kränker mänskliga rättigheter

Idag lanserar Swedwatch en rapport tillsammans med Latinamerikagrupperna som visar hur gruvföretag i Latinamerika bryter mot mänskliga rättigheter. Gruvföretag i vilka de svenska AP-fonderna investerat över 1 miljard av svenskarnas pensionspengar. I rapporten presenteras tre olika guldgruvbolag, där AP-fonderna har investerat sammanlagt 1,341 miljarder kronor.

Sidor

Prenumerera på gruvor