fredsförhandlingarna i Colombia

Folkomröstningen ett första test för freden i Colombia

Undertecknandet av fredsfördraget i Colombia i måndags förvandlade torget Bolívar i huvudstaden Bogotá till en festplats. Men det första testet för freden kommer redan på söndag, då befolkningen i en folkomröstning ska rösta ja eller nej till uppgörelsen mellan regeringen och Farc-gerillan.

Viktigt steg mot försoning i Colombia

Viktigt steg mot försoning i Colombia / Foto: Oscar Barajas

Ett gemensamt delavtal mellan den colombianska regeringens och Farc-gerillans förhandlingsdelegationer har slutits. Parterna enades om att inleda ett fullständigt eldupphör och avväpningsprocess.

Det handlar om deltagande

Vi kastas snabbt mellan ljus och mörker i Colombia just nu. Samtidigt som hoppet om fred aldrig har varit så stort och befogat, så har hotet mot freden aldrig varit så skräckinjagande och horribelt.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Chocó hoppas på statens hjälp

Den afrocolombianska organisationen Cocomacia kräver åtgärder från de civila myndigheterna.

Colombias ögon är riktade mot Chocó. Innan general Rubén Alzate och hans två medarbetare tillfångatogs av Farc-gerillan i mitten av november var intresset obefintligt för området Medio Atrato och samhället Las Mercedes i Chocó. Men sedan tillfångatagandet har landets medier flockats i regionen och byn Las Mercedes är på mångas läppar.

Oron hos lokalbefolkningen fortsätter efter General Alzate frigivande

Efter flera dagars spekulation och osäkerhet stod det på måndagen klart: general Alzate och hans två medresenärer frigavs i söndags efter femton dagars fångenskap hos Farc i Chocó.

Avbrott i fredsförhandlingarna i Colombia

Under söndagen blev general en för specialstyrkan ”Titan” tillfångatagen av Farc-gerillan i provinsen Chocó, i nordvästra Colombia. President Juan Manuel Santos meddelade kort efteråt att fredsförhandlingarna på Kuba ställs in på obestämd tid.  

Colombias president på Europatour- i jakt på fredspengar

Colombias president på stadsbesök i Europa. Foto: Wikimedia Commons

I veckan har Colombias president Juan Manuel Santos farit i väg på en veckas lång resa till Europa. Målet är att träffa statscheferna för några av Europas största länder. Att uppnå ett politiskt stöd från EU-länderna för den pågående fredsprocessen betraktas även det som viktigt under statsbesöken.

Genombrott och hinder i Colombias fredssamtal

Under den senaste veckan har det skett tre viktiga framsteg i de fredsförhandlingar som pågått i nära två år mellan regeringens förhandlare och Farcgerillan i Colombia.

Fredsförhandlingar i fokus inför valet

En valstrategi enligt vissa - en tillfällighet enligt andra. Bara dagar inför den avgörande presidentvalomgången i Colombia tillkännager den sittande presidenten Juan Manuel Santos inledningen av förberedande fredsförhandlingar med gerillan Ejército de Liberación Nacional (ELN) ELN är landets mindre gerilla vid sidan av Farc som redan idag håller fredsförhandlingar med regeringen i Havanna. I två år har det pratats om ett närmande mellan Santos regering och ELN, och 2012 bekräftade ELNs högste ledare Nicolás Rodríguez Bautista, alias "Gabino", att de övervägde möjligheten till förhandlingar.

Framsteg i fredsförhandlingarna för Colombia

Bara en vecka innan presidentvalet i Colombia offentliggjorde regeringen och Farcgerillan att deras fredsförhandlare i Havanna kommit överens om lösningar på landets omfattande narkotikaproblem. Samtidigt deklarerade Farc och den mindre gerillan ELN ett ensidigt eldupphör i samband med presidentvalet den 25 maj.Fredagen den 16 maj meddelade president Juan Manuel Santos att regeringen och Farc kommit överens om den tredje punkten på dagordningen för fredsförhandlingarna, gällande narkotikahandeln.

Sidor

Prenumerera på fredsförhandlingarna i Colombia