Fredsförhandlingar

Mord och förföljelse i skuggan av Colombias fredsförhandlingar

Hundratusentals människor i Colombia har de senaste veckorna manifesterat sitt missnöje mot regeringens politik. Foto: Agencia Prensa Rural/Flickr

Samtidigt som den colombianska regeringen förhandlar om ett avslut på landets fem decennier långa väpnade konflikt, ökar övergreppen mot landets människorättsförsvarare. Latinamerika.nu har intervjuat småbrukaraktivisten Nury Martínez om läget.

Colombia minns 66 år av krigsoffer

9 april

Inget ännu pågående krig har utkämpats längre än det colombianska inbördeskriget.

Det handlar om deltagande

Vi kastas snabbt mellan ljus och mörker i Colombia just nu. Samtidigt som hoppet om fred aldrig har varit så stort och befogat, så har hotet mot freden aldrig varit så skräckinjagande och horribelt.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Colombia närmar sig ett fredsavtal efter ny överenskommelse på Kuba

Nätverket Mujeres por la Paz, där Nancy Fiallo ingår, demonstrerar för freden.

Onsdagen den 23 september var en historisk dag för fredsprocessen i Colombia. Efter nästan tre år av fredsförhandlingar i Havanna mellan Farc-gerillan och regeringen har Colombias president Juan Manuel Santos tillkännagivit att ”om exakt sex månader säger vi ett definitivt farväl till kriget i Colombia”. Uttalandet kommenteras med optimism av flera colombianska medier, medan civilsamhällets organisationer menar att flera frågor återstår att lösa.

Colombias president på Europatour- i jakt på fredspengar

Colombias president på stadsbesök i Europa. Foto: Wikimedia Commons

I veckan har Colombias president Juan Manuel Santos farit i väg på en veckas lång resa till Europa. Målet är att träffa statscheferna för några av Europas största länder. Att uppnå ett politiskt stöd från EU-länderna för den pågående fredsprocessen betraktas även det som viktigt under statsbesöken.

Colombia: Sanning, upprättelse och deltagande för konfliktens offer

Enligt den nyetablerade myndigheten för historiskt minne (Centro Nacional de la Memoria Historica) har 5.7 miljoner personer blivit tvångsförflyttande, 220 000 dödats, över 25 000 försvunnit och nästan 30 000 har mördats under den nästan 50

Colombias ursprungsfolk i skottlinjen

- På Kuba pågår fredsförhandlingen mellan FARC och regeringen, men här lever konflikten vidare oförminskad, berättar en medlem av ursprungsfolksrörelsen i det konfliktdrabbade Cauca, i södra Colombia.Att ett fredsavtal kommer att förbättra ursprungsfolkens situation är något invånarna i där tvivlar på. Farc har starkt fäste i delar av Cauca där ursprungsfolk lever och striderna mellan militär och gerillan sker ofta på ursprungsfolkens territorium.

Santos fördömer dödande av militärer

Colombias president, Juan Manuel Santos, har beordrat en militär förstärkning mot Farc-gerillan. Detta sedan 19 militärer dödades av gerillan i helgen, i östra och södra Colombia. De sammandrabbningar som ska ha skett mellan av Las Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, Farc, och den colombianska militären i helgen riskerar att skapa gnissel i de pågående fredsförhandlingarna. - Hela Colombia borde lägga manken till för freden och för att händelser som de som skedde för 24 timmar sedan aldrig mer ska ske.

Parallella fredsprocesser påverkar utsikterna för en hållbar fred i Colombia

Samtidigt som politiska ledare sitter samlade runt förhandlingsbord i Havanna och Oslo, pågår ett tufft arbete för fred i Colombia på gräsrotsnivå. Två parallella fredsprocesser, som bör smälta samman till en för att respekteras och kunna genomföras. Den ena fredsprocessen pågår på hög nivå mellan den colombianska regeringen och Farc i Oslo och Havanna sedan hösten 2012, och är en fredsprocess som får stor nationell och internationell uppmärksamhet. Förhandlingsdelegaterna har alla fått mer eller mindre kändisstatus i Colombia och syns i princip dagligen på de nationella tv-stationerna.

Framsteg i Colombias fredsprocess

Under söndagen meddelade företrädare för regeringen och Farc att de har nått ett avtal om jordbrukspolitiken/markfrågan. Ett av de fem teman som behandlas under fredsförhandlingarna. Nyheten kom något oväntat eftersom många analytiker ansett att just jordfrågan har varit det största hindret för att nå ett fredsavtal. Historiskt sett har ingen lyckats åstadkomma reformer för rättvisare jordfördelning i landet. 1,15 procent äger 52 procent av den odlingsbara marken.

Sidor

Prenumerera på Fredsförhandlingar