folkomröstning

Drömmen om fred lever vidare i Colombia

Colombias president Juan Manuel Santos och Farc-ledaren Timoleon Jimenez skriver under fredsavtalet inför ett flertal statschefer och FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon / FOTO: Presidencia de Colombia

Hoppet om fred förvandlades snabbt till en politisk kris efter att Colombias befolkning den 2 oktober i år röstade emot det fredsavtal regeringen skrivit under med Farc-gerillan. Valutgången är en enorm besvikelse för landets småbrukar- och urfolkorganisationer som hoppats på fred och bättre levnadsvillkor.   

Rädslans journalistik - därför röstade folket nej till fredsavtalet i Colombia

Det sägs att sanningen är kriget första offer. Efter åratal av medial demonisering av Farc-gerillan, var det svårt att under några få veckor få till stånd en folklig opinion för försoning.

Nyckelord

Huvudtema på la.nu

Historiskt val av domare

Idag går bolivianerna till urnorna för att välja nya lagmän till landets domstolar. Tanken är att reformera och avpolitisera ett sedan länge korrupt och politikerstyrt rättsväsende. Det är första gången i landets historia som domare väljs genom offentlig folkomröstning och medan regeringen talar om fördjupad demokrati så kritiseras hela valprocessen starkt av oppositionen.

Folkomröstning ska visa politikerna vägen

På fredagen och lördagen arrangerar rörelsen för skolreform i Chile en folkomröstning där medborgarna får ta ställning till rörelsens krav. Syftet är att tydliggöra vilka beslut regeringen bör ta som representanter för medborgarna.

Cementfabrik orsakar stora konflikter

*Dammet lägger sig för var dag allt tjockare över skogarna och odlingarna i San Juan Sacatepequez, en timme nordväst om Guatemala City.  Samtidigt som byborna protesterar fortsätter byggandet av den nya cementfabriken i området.* - De säger att det ger oss utveckling men vad är det för utveckling när de förstör naturen och dammet förstör våra samhällen? frågar sig José Mario Nij, en av talesmännen för motståndarna till fabriken.

Tjuvnyp i slutspurten inför folkomröstningen

*På söndag äger folkomröstningen till förslaget om Bolivias nya konstitution rum. Kampen mellan ja och nej-sidan hårdnar och metoderna blir allt tuffare.*

Hur röstade du?

*I söndags samlades miljoner ecuadorianer vid valurnorna för att rösta ja eller nej till den nya grundlagen. Latinamerika.nu frågade några av dem hur de röstat och varför.* Jorge Haga, 22 år:

Stort stöd för ny konstitution

*Söndagens folkomröstning i Ecuador blev en stor seger för den nya konstitutionen och president Rafael Correa. Enligt de slutgiltiga resultaten fick ja-sidan hela 63,2 procent av rösterna och nej-sidan bara 28,6 medan drygt 7 procent röstade blankt.*

Folkomröstning om presidentposten i Bolivia

*Den 10 augusti kommer en folkomröstning hållas i Bolivia då folket ska bestämma om president Evo Morales och de regionala guvernörerna får sitta kvar vid makten eller inte.*

Prenumerera på folkomröstning