Nya avhysningar av bönder i Guatemala

Under inbördeskriget i Guatemala flydde tusentals guatemalaner över gränsen till Mexiko för att undkomma den dödliga repressionen som den nationella armén utsatte befolkningen för. Idag, mer än trettio år senare, flyr en annan generation över samma gräns. Då beskylldes de för att vara del av gerillan, idag för att vara knarkhandlare eller för att samarbeta med dessa.

Den 23 augusti i år avhystes fler än 300 bönder, varav 60 barn, från byn Nueva Esperanza i Petén i norra Guatemala av polis och militär. Därefter brändes alla grödor, bostäder samt en skola och ett litet sjukhus ned. Omkring 100 familjer valde att ta sin tillflykt till Mexiko, där de nu lever i gränsområdet under enkla hyddor gjorda av plastsäckar och utan tillhörigheter, då de inte tilläts gå in i sina hem innan dessa brändes ned. Nära intill patrullerar polis och militär och förhindrar att bönderna återvänder till Guatemala.

Enligt inrikesminister Carlos Menocal avhystes bönderna från marken för att de arbetar med lokala drogbaroner och stödjer handeln med narkotika, men några bevis har inte presenterats. Såväl bönder som stannat på den guatemalanska sidan av gränsen som de som flytt till Mexiko har uttalat sig i media, och menar att anklagelserna är felaktiga och att de endast är ”enkla bönder”.

Megaprojket trolig orsak

Juristen Ramón Cadenas från Internationella juristkommissionen och Rafael González från bondeorganisationen CUC hävdar att andra, mer ekonomiska intressen ligger bakom avhysningarna. Cadenas anser att den verkliga orsaken till tvångsförflyttningarna är det planerade bygget av det nya turistmegaprojektet Cuatro Balam samt fyra nya vattenkraftverk i regionen.

-Tyvärr återupplever vi nu situationer som kanske inte är fullt så dramatiska som under de värsta krigsåren, men absolut med liknande effekter, som exempelvis tvångsförflyttningar, säger Cadenas till den guatemalanska tidningen Prensa Libre.

Rafael González menar att situationen i Petén är symbolisk för markproblematiken som påverkar alla bönder i landet.

-Detta visar på regeringens omänsklighet. Trots att de påstår att avhysningarna skedde utan våld, så är detta ett tydligt brott mot de mänskliga rättigheterna, bland annat rätten till bostad och rätten till mat.

Mexiko ger humanitär hjälp

President Alvaro Colóm förnekar att våld eller brott mot de mänskliga rättigheterna ägde rum under avhysningarna och beskyller mexikanska medier som rapporterat om händelserna för att ljuga. Det mexikanska utrikesministeriet ber nu Guatemala om mer information angående händelserna den 23 augusti och informerar om att man erbjudit humanitär hjälp till 91 familjer som befinner sig på mexikanskt territorium.

Representanter från organisationer som Amnesty International och FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) samt andra icke-statliga organisationer har besökt platsen och flyktingarna för att få mer information om situationen.


Text och foto: Karin Bender, Kristna Fredsrörelsen