Ny valseger för vänstern i Sydamerika

*Vänsterledaren Michelle Bachelet valdes på söndagen till Chiles president och blir därmed den första kvinnan i Chile som når presidentposten. Valet i Chile stärker vänsterns position på kontinenten.*

När nästan 98 procent av rösterna hade räknats visade resultaten i den andra valomgången på en seger för Bachelet med 53,5 procent. Hennes motståndare, högerkandidaten Sebastian Piñera, får 46,5 procent, och erkände sig besegrad under söndagskvällen chilensk tid. Bachelet segrade i 12 av landets 13 regioner.

Michelle Bachelet företräder socialistpartiet inom mitten-vänsterkoalitionen la Concertación och kommer att efterträda sin partikamrat Ricardo Lagos.

Sydamerika har de senaste åren rört sig alltmer åt vänster, med vänsterledare i Argentina, Brasilien, Uruguay och Venezuela. För knappt en månad sedan valdes vänsterledaren Evo Morales till president i Bolivia, och den politiska kartan går i en allt rödare färg. Kontinenten uppvisar emellertid en brett spektra inom vänsterrörelsen, och skillnaden mellan vänstern i exempelvis Chile och Venezuela är tydlig. Det återstår att se hur presidenterna lyckas samarbeta kring viktiga regionala frågor såsom frihandelsavtal och energiförsörjning.

Bachelet kommer att bli den första kvinnan i Chile som intar presidentposten, vilket sker officiellt den 11 mars då installationen äger rum.

_Peter Sörbom_