Ny lag ger stöd till våldsoffer i Mexiko

Minst 60 000 människor har dödats i den våldsvåg som sköljt över Mexiko de senaste åren, och ytterligare 25 000 människor är spårlöst försvunna. Nu har en ny lag införts som ska ge stöd till de många anhöriga som drabbats hårt av det narkotikarelaterade våldet.

-Vi kommer inte att sluta kämpa förrän rättvisa har skipats för våra barn, säger Araceli Rodríguez, mamma till en ung polis som försvann spårlöst tillsammans med sju andra personer i delstaten Michoacán i november 2009.

Hon är en av flera tiotusentals nära anhöriga till människor som dödats, försvunnit eller tvingats bort från sina hem i den brutala våldsvåg som drabbat Mexiko sedan slutet av 2006. Nu hoppas Rodríguez att den nya lag som trädde i kraft den 9 februari ska hjälpa henne att reda ut vad som hände med hennes son, Luis Ángel León Rodríguez.

-Om han är död så vill jag hitta hans kvarlevor. Om de kremerade honom så vill jag återfinna hans tänder. Och jag kommer inte att ge mig förrän de som är skyldiga till hans död sitter i fängelse och hans namn har rentvåtts, säger hon till IPS.

I två års tid har Rodríguez varit engagerad i Rörelsen för fred med rättvisa och värdighet, MPJD, den organisation som stått bakom kravet på den nya lagen till stöd för anhöriga till våldsvågens offer.

Nya rättigheter till anhöriga

Den nya lagen innebär bland annat att de anhöriga ges rätt till juridisk hjälp och till ersättningar, samt att det ska bli lättare för anhöriga att överta vårdnaden för barn vars föräldrar är försvunna.

Nu är alla överens om att den stora utmaningen ligger i att se till att lagen efterlevs, och ger konkreta resultat.

-Denna lag borde inte behöva existera. Den är konsekvensen av att lagar som finns för att skydda och skipa rättvisa åt medborgarna inte tillämpas, och av ett krig som aldrig borde ha brutit ut, sade poeten Javier Sicilia, grundaren av MPJD, i samband med att den nya lagen offentliggjordes.

Sedan Sicilias son mördades i mars 2011 har han rest runt i landet tillsammans med hundratals anhöriga till våldets offer och krävt att den säkerhetspolitik som infördes av den tidigare presidenten Felipe Calderóns regering ska överges.

När Calderón inledde sin sex år långa tid vid presidentmakten i december 2006 utlyste han ett krig mot landets narkotikamaffior, militariserade säkerhetsstyrkorna och genomförde en storsatsning på landets poliskår.

Kriget mot narkotikan har enligt de officiella beräkningar sedan dess lett till att 60 000 människor har dödats, medan 25 000 är spårlöst försvunna. Vissa organisationer hävdar dock att de verkliga siffrorna är betydligt högre än så.

MPJD:s väckte förslaget om att införa en lag till stöd för våldets offer redan 2011. Ett lagförslag antogs då av kongressen, men stoppades av den dåvarande presidenten Calderón. Förslaget godkändes dock av hans efterträdare på presidentposten, Enrique Peña Nieto.

-Det är en seger för oss i MPJD som många kommer att få del av, även om mycket återstår innan lagen börjar tillämpas, säger Margarita López, vars 16-åriga dotter är försvunnen, och troligtvis har blivit mördad.

Text: Daniela Pastrana/IPS