Ny lag ger betydligt billigare mediciner

En ny lag som reglerar försäljningen av mediciner har efter flera års förseningar införts i El Salvador. Resultatet blir betydligt sänkta medicinpriser, och reformen hyllas av de aktivister som stridit för den nya lagen.

-Lagen är ett stort steg framåt i kampen för rätten till hälsovård i El Salvador, säger Margarita Posada, som är ordförande för en sjukvårdsorganisation som sedan 2002 har kämpat för hårdare regler kring försäljningen av läkemedel.

Den nya lagen innebär att ett maxpris införs för över 4 400 olika sorters läkemedel, vilket betyder en genomsnittlig sänkning av priserna med 35 procent. Allra mest sänks priserna på de mediciner som varit mest efterfrågade, och de som haft de högsta priserna. Det är en seger för de många sociala organisationer som anklagat landets läkemedelsindustri och apotek för att ha satt alldeles för höga priser på sina produkter.

De nya maxpriserna gäller mediciner som har skrivits ut av läkare, och landets apotek ska ha infört de nya priserna senast den första april.

Enligt studier som genomförts vid El Salvadors statliga universitet har läkemedelspriserna i landet legat mycket högre än de rekommendationer som satts av Världshälsoorganisationen, WHO.

-Det är uppenbart att det förekommit oegentligheter inom läkemedelsindustrin. Samma medicin mot högt blodtryck som kostat motsvarande 4 dollar i Ecuador har kostat 17 dollar i El Salvador, säger Posada.

Den nya lista med maxpriser som satts samman av landets läkemedelsverk, DNM, är baserad på de priser som gäller i andra delar av Centralamerika och i linje med internationella riktlinjer. Inom kort ska listan utökas och komma att omfatta nya priser på sammanlagt närmare 7 000 olika läkemedel.

Landets apoteksägare har dock motsatt sig den nya lagen ända sedan den började diskuteras för flera år sedan. Nu protesterar många apoteksägare eftersom de anser att de inom två månader kommer att tvingas sälja mediciner till ett betydligt lägre pris, trots att de själva köpt in dessa i enlighet med de priser som gällde tidigare.

Text: Edgardo Ayala/IPS