Manifestation för frigörelse

*Tusentals människor från Syd-, Nord- och Centralamerika samlades på La Paz historiska torg San Fransisco på torsdagen för att fira 514 år av motstånd och frigörelse, på årsdagen av Cristofer Columbus ankomst till kontinenten.*

Som centrum för ursprungsfolksrörelsen de senaste åren, och med Nord- och Sydamerikas första president från någon ursprungsfolkgrupp är det svårt att tänka någon plats som skulle passa bättre än La Paz för torsdagens manifestation.


- Tolfte oktober må vara en dag att minnas som Columbus ankomst till Amerika, men det är också en dag av frigörelse för våra folk. Vi är här, bröder och systar av ursprungsfolk från hela Amerika, vi är här för att dela den här dagen, sa Bolivias president Evo Morales inför de tusentals samlade jubel.


- Och varför är det viktigt med rättigheter för alla ursprungsfolk? För att rädda hela mänskligheten, för att försvara Moder Jord, fortsatte han.


Trots att deltagarna representerade 13 länder och att dagens fokus var ursprungsfolk, tog Evo Morales tillfället i akt att mana till enighet i Bolivia, i en tid av turbulens
och splittring inom olika samhällsgrupper.


- Låt oss ge en applåd för gruvarabetarna, i dessa hårda tider, sa Morales och syftade på konflikten i Huanuni för en vecka sedan som krävde 16 dödsoffer.


Även lärare, transportarbetare, studenter och medelklass, och männsikor från Bolivias olika regioner uppmanades att kämpa sida vid sida och inte kämpa ”för konservativa krafter”.

Slutligen vände sig Evo Morales också till utlandet:


- Det är viktigt att Europa hjälper oss att lösa vissa problem. Men vi kan också hjälpa Europa att lösa problemet med migrationen. Vi måste skapa en rättvis handel. Så länge handeln är orättvis kommer våra bröder att emigrera. Om andra länder inte vill ha immigranter måste de acceptera våra produkter på marknaden, och på rättvisa villkor.


Manifestationen på torsdagen var avslutningen på den fyra dagar långa regionala kongress som hållits i La Paz, med ursprungsfolk från 13 länder. Delegaterna har arbetat fram rekommendationer som kommer att presenteras för olika regeringar i världen. Arbetet kommer sedan att ligga till grund för det stora ursprungsfolkstoppmötet som hålls i Guatemala i mars nästa år.

_Emma Schütt_