Evo får utmärkelse i Guatemala

*Forumet för ursprungsfolk i Latinamerika, FIL, tilldelar Bolivias president Evo Morales utmärkelsen ”Den femte solen” för hans arbete till förmån för ursprungsfolksrörelsen i Latinamerika.*

Tillsammans med före detta fredspristagaren och ursprungsfolksaktivisten Rigoberta Menchú Tum, tog Morales emot utmärkelsen på tisdagen under en ceremoni i Guatemalas gamla huvudstad Antigua Guatemala.

”Efter 500 år av motstånd tror jag att det är vår tur att regera över oss själva, utan att exkludera någon, utan att hämnas på någon. Om vi inte löser ursprungsfolkens och böndernas sociala och ekonomiska problem i Bolivia kommer vi aldrig att lösa någonting” sa Morales på presskonferensen som hölls efter ceremonin.

Forumet för ursprungsfolk i Latinamerika håller sin sjunde konferens mellan den 12 och 14 september, med representanter från drygt 20 länder. Brist på sjukvård för ursprungsfolkgrupper, effekterna av migrationen, utbildning och jordfrågan är fyra teman forumet behandlar.

I både Guatemala och Bolivia tillhör runt 70 procent av invånarna något ursprungsfolk, och de är generellt de mest fattiga och diskriminerade grupperna i samhället.

Evo Morales är den första presidenten i Syd- och Centralamerikas historia som kommer från någon ursprungsfolkgrupp.

_Emma Schütt_