Ursprungsfolkens dag firas i El Salvador

*År 1994 beslutade FN:s Generalförsamling att den nionde augusti skulle utses till Dagen för ursprungsfolkens rättigheter. I FN-skrapan i New York firades dagen - för tolfte gången - med resolutioner och paneldebatter. I Parque Simón Bolivar i San Salvador firades dagen - för första gången - med musik, dans och tal.*

dans1

Några hundra personer samlades i Parque Simón Bolivar i San Salvador på lördagen för att delta i de historiska festligheterna. Bakom arrangemanget låg indianrådet CCNIS som samlar flera olika organisationer vilka jobbar för ursprungsfolkens rättigheter, samt gruppen Rescate Ancestal Indiginas Salvador (RAIS). Under dagen uppträde flera musikgrupper. Det dansades, hölls tal och såldes hantverk och växter.

morros_y_cristianos1I New York, några dagar tidigare, presenterade FN en ny
deklaration om ursprungsfolkens rättigheter. FN hoppas på att medlemsländerna antar utkastet till deklarationen, vilket enligt planerna ska ske i general-församlingen senare i år. FN:s General-sekreterare Kofi Annan välkomnade i ett uttalande antagandet av deklarationen, men sa samtidigt att mycket återstår att göra för ursprungsfolk, som idag utgörs av mer än 370 miljoner människor i ett sjuttiotal länder.

Hela uttalandet och mer bakgrunds-information hittar


du på FN:s officiella nätplats.

_Fredrik Quistbergh_

forsaljningmorros_y_cristianos2
tal1