Windows och Office lanseras på quechua

*Datakoncernen Microsoft har presenterat en helt översatt version av operativsystemet Windows och softwarepaketet Office till quechua-språket som talas i stora delar av Peru och angränsande länder. En potentiell stor marknad och språkets ökande inflytande kan ha avgjort beslutet. Sökmotorn Google har också lanserats på språket.*

Introduktionen av Windows på quechua gjordes i Cusco, Peru, som en gång var Inkarikets huvudstad. Inför ett hundratal skolbarn framför den färgrika skärmen visades knappar som ”yachay” (lär dig) eller ”Qallary” (börja här), och nu ska förhoppningsvis quechuatalande användare hitta bättre i datavärlden.

För någon vecka sedan presenterades även Officepaketet på quechua. Det ingår i samma projekt, och de kommande versionerna av paketet kommer att erbjuda quechua bland de möjliga användarspråken. Nu går det bra att ladda ner quechua-interfacen för Office 2003 från Microsoft – Peru.

Rätten att använda sitt modersmål och sin kultur betonades under presentationen, och företaget säger sig ha ambitionen att fortsätta på den linjen. Men det är också buisness. Till exempel utbildningsministern förklarade att över 600 000 skolbarn kommer att använda det nyköpta quechua-Windows i de skoldatorer som staten bekostar.

Översättningen av Windows gjordes genom ett avtal mellan företaget och det peruanska utbildningsministeriet. Arbetsgrupper bildades av tekniker och utbildare från universitet i Cusco, Ayacucho och Lima. Kostnaden uppgick till 250 000 dollar.

I Bolivia valdes nyligen Evo Morales, en quechuatalande aktivist för ursprungsfolkens rättigheter, till president, och det har lett till att quechua och andra språk börjat vinna ny respekt i sina samhällen och i den så kallade globala byn. För några månader sedan lanserades dessutom den populära sökmotorn Google på quechua.

Quechua är det mest spridda ursprungsspråket i Latinamerika, och det beräknas finnas ca 10 miljoner quechuatalande framförallt i Peru, Bolivia och Ecuador.

_Emir Figueroa_