Avväpning ska stävja tilltagande jordkonflikter

*Förra veckans dödsskjutningar i delstaten Pernambuco, då tre jordlösa tillhörandes de jordlösas rörelse MST mördades av maskerade pistolmän, följdes av våldsamma protester från de jordlösas sida. MST-medlemmar brände bland annat ned ett av godsen vars mark man hade ockuperat.*

De allt allvarligare jordkonflikterna i delstaten har fått regeringen att fatta beslut om ett omfattande ingripande av federala polisstyrkor. Med start i januari nästa år är tanken att kartlägga de mest infekterade konflikthärdarna för att därefter avväpna såväl godsägare som jordlösa.

Det jordreformsrelaterade våldet i den historiskt konfliktfyllda delstaten Pernambuco i nordöstra Brasilien skruvades upp ytterligare ett snäpp under förra veckan. Den 16 december sköts en MST-medlem ihjäl i São José da Coroa och dagen efter mördades två till i Passira. Gärningsmännen, åtminstone i den senare aktionen, var maskerade män, av allt att döma pistolmän inhyrda av ägaren till marken de jordlösa ockuperade. Två misstänkta för dådet har anhållits i sin frånvaro, men detta förhindrade inte en häftig reaktion och omfattande vandalisering från de jordlösas sida.

För att förhindra att de hätska stämningarna i delstaten urartar helt ska federala polisstyrkor ingripa, på order av regeringen i Brasilia. Den federala polisen har redan en lista på åtminstone nio speciellt våldsamma områden i Pernambuco, och i januari ska kartläggningen av konflikthärdarna fortsätta. När den är färdig har polisen fått order om att avväpna både jordägare och jordlösa.

Av de minst 19 (enligt regeringens statistik, andra källor anser att antalet är betydligt högre) jordlösa som hittills i år dödats i jordkonflikter har fem fått sätta livet till i just Pernambuco. Detta gör att delstaten tillsammans med Minas Gerais toppar den makabra statistiken för 2004. Av 316 genomförda jordockupationer under årets första elva månader stod Pernambuco för nästan en fjärdedel, 76 stycken.
I delstaten finns omkring 20 000 jordlösa familjer boende i mer eller mindre tillfälliga läger, fler än i någon annan delstat. Flertalet tillhör MST, men det finns i Pernambuco åtminstone 13 andra rörelser som också verkar för jordreformens förverkligande och genomför jordockupationer.

För att kväva våldstendenserna i Pernambuco (och andra delstater) räcker det dock inte med brandkårsutryckningar från den federala polisens sida. Ministern för mänskliga rättigheter, Nilmário Miranda, säger till dagstidningen Folha de São Paulo att konflikterna är ett direkt resultat av det långsamma genomförandet av jordreformen.

Under årets första elva månader fick 55 000 familjer jord. Siffran ska jämföras med de 115 000 som var regeringens löfte för 2004. Om Lulas regering ska uppfylla sitt löfte att dela ut jord till 430 000 familjer under sin mandatperiod måste man tillgodose 154 000 familjer per år under 2005 och 2006. Få vågar tro att detta kommer att ske.
-politik, jordreform-
_Filip Andersson_