Fängelsedömd ex-president släppt

*Nicaraguas ex-president Arnoldo Alemán, som för ett år sedan dömdes till 20 års fängelse för pengatvätt, förskingring och valfusk, har fått återvända till sin bostad efter en uppgörelse mellan sitt parti PLC och sandinistpartiet FSLN.*

Alemán, som anklagas för att ha förskingrat minst 100 miljoner dollar från den nicaraguanska staten under sin tid som president 1997-2001, har tillbringat de senaste månaderna i en privat sal på ett sjukhus. Detta sedan han i juni genomgick en mindre operation på två av högerhandens fingrar. Under sin tid på sjukhuset har han fått ta emot ett obegränsat antal besökare, och därmed obehindrat kunnat fortsätta driva sitt parti Partido Liberal Constitutionalista, PLC.

Fängelsedomen på 20 års fängelse kvarstår än så länge, men tills vidare har en sandinistisk domare gett Alemán tillstånd att avtjäna den i sitt luxuösa hem i El Crucero utanför Managua. "Där han i lugn och ro kan förbereda sin kampanj inför presidentvalet 2006", som en parlamentsledamot motiverade frisläppandet. Detta kom i början av december sedan en appelationsdomstol, bestående av tre sandinistiska domare, avgjort att det "inte längre finns tillräckliga bevis" för att ex-presidenten gjort sig skyldig till korruption i det så kallade Kanal 6-fallet, ett av två stora fall där stora summor pengar försvunnit från statens konton.

Det ses nu som säkert att hela fängelsedomen mot Arnoldo Alemán kommer att rivas upp och att han inom kort kommer att vara en fri man. Alemán anses ha varit en av Latinamerikas mest korrupta ledare, och stora delar av de pengar som han och hans kumpaner förskingrade skulle ha använts till återuppbyggnaden av Nicaragua efter den svåra orkanen Mitch 1998.

Frigivandet av Alemán är en del av en omfattande uppgörelse mellan PLC och FSLN, som garanterar att sandinisterna får behålla makten över det politiserade rättsväsendet. Pakten, som innefattar stora förändringar i Nicaraguas grundlag, har helt spelat ut nuvarande president Enrique Bolaños och hans parti APRE. Parlamentet styrs helt av liberaler från PLC och sandinister från FSLN, vilket möjliggjort snabba och hårt kritiserade förändringar av viktiga lagar.
-politik, brott, straff, korruption-
_Sara Bergfors_