Ingen stödde ex-diktatorn Pinochet igår

*Chile*
*Det har hänt saker med Chile. Måndagens beslut om att Pinochet ska inför rätta gjorde det tydligt. Förut fick han alltid stöd. Igår var det tyst som i graven.*

För snart fyra år sedan, i januari 2001, beslutade domaren Juan Guzmán att ställa Chiles förre diktator Augusto Pinochet inför rätta. Beslutet väckte starka reaktioner. Högeroppositionen gick ut till den pensionerade generalens försvar. Likaså landets arméchef, som uttryckte sin oro för Pinochets hälsa.
Den gången blev det aldrig någon rättegång. Högsta domstolen tyckte att Pinochet var för dement.

På måndagen beslutade samma domare Guzmán återigen att generalen ska inför rätta. Den här gången för andra fall, men fortfarande för brott mot mänskligheten under hans långa militärdiktatur.
Nu var allting väldigt annorlunda. Chile var nästan som ett annat land. Det politiska och militära etablissemanget markerade distans och antog på måndagen tystnaden som strategi.

– Jag kommenterar inte rättsfall, sa nuvarande arméchefen.
Högerpolitikerna sa ingenting. Bara Pinochets advokater försvarade honom.

Men så är också panoramat ett annat. Pinochet har hamnat i marginalen. Det är inte längre någon politisk merit att förknippas med honom, snarare en belastning.
Pinochet har mängder av stämningar mot sig. Förutom Operation Kondor, som måndagens beslut om rättegång gällde, har ytterligare två rättsfall avancerat långt. En domstol i Santiago har redan tagit ifrån Pinochet hans rättsliga immunitet för mordet på förre arméchefen Carlos Prats med fru i Buenos Aires 1974. Än mer uppmärksammat är fallet med de hemliga bankkonton i USA där Pinochet förvarat stora pengar. Kontona avslöjades tidigare i år och Pinochet är misstänkt för bland annat skattebrott.

Just nu befinner sig generalen på sitt tjusiga lantställe i de chilenska jordbruksdalarna. Det har gått snart femton år sedan hans diktatur tog slut. Den garanti om ett fortsatt gott liv som han har haft i Chile sedan dess är nu i gungning. Hur det går vet vi inte än. Den som lever får se. Pinochet själv fyllde nyligen 89.
-politik, mänskliga rättigheter-
_Ida Berg_