Historiskt beslut: Pinochet inför rätta

*Chile*
*En chilensk domare beslutade på måndagen att landets förre diktator Augusto Pinochet ska ställas inför rätta för människorättsbrott. Beslutet är historiskt och domaren beordrade att Pinochet sätts i husarrest i sitt hem i Santiago.*

Pinochet ställs inför rätta för nio personers försvinnanden, med brottsrubriceringen
kidnappning, och för ett mord. Försvinnandena skedde inom ramen för den så kallade Operation Condor, ett samarbete mellan sydamerikanska dikaturer på 1970-talet. Genom projektet ville diktaturerna röja motståndare ur vägen i varandras länder. Totalt mördades minst 3000 chilenare under militärdiktaturen 1973-1990.

Detta är andra gången som Pinochet ställs inför rätta i Chile. Förra gången var 2001. Då beslutade samma domare, Juan Guzmán, att inleda en rättsprocess mot ex-diktatorn för ett annat människorättsfall. Men rättegången hann aldrig komma igång. De läkare som undersökte Pincohet efter domarens beslutet slog fast att han var för dement för att klara en rättegång och Högsta domstolen gick på läkarnas linje.

Den här gången tog domare Guzmán ärendena i en annan ordning. För ett par månader sedan gick Pinochet igenom nya läkarundersökningar. Det är utifrån de läkarnas rapporter som Guzmán nu har bestämt sig för att åtala Pinochet. I sitt beslut slår han fast att Pinochet är frisk nog för en rättegång. Pinochets advokater överklagar nu beslutet till Högsta domstolen.

Måndagens beslut är viktigt på flera sätt. Det betyder att dörren står öppen för en rad andra fall som Pinochet är inblandad i. Hans rättsliga immunitet har redan lyfts för mordet på den före detta arméchefen Carlos Prats i Argentina 1974. Under utredning är också de mångmiljonkonton som det nyligen avslöjades att Pinochet och hans fru haft på en bank i USA.
-politik, mänskliga rättigheter-
_Ida Berg_