Pinochet i husarrest idag

*Chile*
*Chiles högsta domstol bekräftade igår, tisdag, en chilensk domares beslut att ställa landets förre diktator Augusto Pinochet inför rätta. Strax därefter beordrade domaren att Pinochet ska sättas i husarrest idag, onsdag.*

Det har gått knappt en månad sedan domaren bestämde sig för att det inte finns skäl att ställa Pinochet inför rätta, misstänkt för nio försvinnanden och ett mord under militärdiktaturen. Domaren slog också fast att Pinchet är tillräckligt klar i tanken för att klara en rättsprocess.

Försvaret lyckades stoppa husarresten genom att lämna in en ansökan om att beslutet skulle ogiltigförklaras. Två rättsinstanser har nu avslagit den ansökan.

Pinochets försvar har nu en enda utväg kvar. I en domstol i Santiago har hans advokater begärt att han ska slippa rättegången av hälsoskäl. Om domstolen säger nej är försvarets dörrar stängda. Om den säger ja, kan människorättsadvokaterna överklaga till Högsta domstolen.

Högsta domstolens beslut väcker hopp om en rättsprocess även i två andra fall Pinochet är indragen i: hemliga miljonkonton på en nordamerikansk bank och mordet på förre arméchefen Carlos Prats i Buenos Aires 1974.
-brott, straff, politik-
_Ida Berg_