Ökande undernäring i området kring vulkanen Tungurahua

*I oktober 1999 hade vulkanen Tungurahua utbrott med stora mängder aska, utbrott som fortsatt i perioder sedan dess. Denna aska förstörde ekonomin för mängder av familjer i området, vilket märks än idag.*

Det gick inte längre att odla potatis, majs, bondbönor, foder till djuren och de mindre djuren, marsvinen och kaninerna, dog. Det enda som har klarat sig är odlingen av lök. De 20 000 personer som bor i de högre belägna områdena och som berörts av utbrotten lever uteslutande på jordbruk.

– Det vi har kvar är våra skulder, säger den elvaåriga Jenny som ser flera år yngre ut på grund av sin magerhet och litenhet, något som hon delar med nästan hälften av barnen.

– Det vi äter är soppa med makaroner, potatis och en kopp kaffe. Ibland kan vi äta ris och det blir på söndagarna, men vi har inga ägg och ingen mjölk.

– Förlusterna räknas i 10-tals miljoner dollar, säger Artemio Paredes som tidigare var ordförande i kommunen El Santuario.

– Många familjer har tvingats emigrera till städerna och svårigheterna att få fram mat ur jorden har försämrat barnens näringsintag och ökat förekomsten av parasitsjukdomar, diarreer, hudsjukdomar och luftvägssjukdomar. Vi har inga mediciner att ge barnen. Vi får inga krediter längre och vi har fått väldigt lite hjälp från regeringen trots att ex-president Gutierrez förklarade området som katastrofområde.

För barnen i området betyder undernäringen också att de har svårigheter att hänga med i skolarbetet.
-miljö, naturkatastrof, hälsa, fördjupning-
_Karin Persson_