Orkanen uteblev

*Förra veckans annalkande orkan, med evakuering av människor på de mest utsatta platserna, blev till ett intet. Regnet vräkte ner under torsdagen, men orkanen Adrian upplöstes innan den nådde den salvadoranska kusten.*

Likafullt tog högerregeringen hotet på allvar, närmare 30 000 människor evakuerades från 94 platser, kriscentra upprättades.
Men redan dagarna efter den uteblivna orkanen kom kritik mot regeringens agerande. Radio UCA rapporterade på fredagen (den 20 maj) att regeringen hela tiden kände till att det inte skulle komma någon orkan, att det för dem snarare handlade om en styrkedemonstration. Samma kritik för åklagaren för de mänskliga rättigheterna fram, Beatrice de Carillo. I El Mundo menar hon att regeringen medvetet skrämde upp medborgarna för att kunna visa sig handlingskraftig.

Mot kritiken står det faktum att uppgifterna om en annalkande orkan inte enbart kom från salvadoranska meteorologer, samma bedömning gjordes i hela regionen, även i USA. Dessutom var det första gången i modern tid som orkanen satte kurs rakt mot den salvadoranska kusten. Normalt brukar orkanerna alltid vika av mot nordväst.
Likafullt fick orkanvarningen till följd att människor under onsdagen förberedde sig genom att hamstra, vilket snart ledde till brist på de basala livsmedlen.
-miljö, naturkatastrof-
_Daniel Söderqvist_