Marsch mot pakten PLC - FSLN

*Den konstitutionella kris som skakar Nicaragua har trappats upp. Igår, torsdag, marscherade tiotusentals nicaraguaner på Managuas gator i protest mot “pakten” mellan sandinistpartiet, FSLN, och liberalerna, PLC.*

Ett av kraven från de demonstrerande är att de konstitutionella reformer som parlamentet drivit igenom mot presidentens vilja dras tillbaka.
Marschen gick i huvudsak fredligt tillväga och följdes av musik och dans. En mängd olika sektorer deltog: representanter från näringslivet, aktörer i det civila samhället och politiskt aktiva från både vänster och höger. Bland demonstranterna återfanns kända ansikten som Eduardo Montealegre (liberal) och Herty Lewites (sandinist), båda presidentkandidater inför valet 2006 som i dagsläget befinner sig i konflikt med sina partier.

Protesten organiserades av Nätverket för Nicaragua. De ansvariga försäkrade att marschen inte var till förmån för president Bolaños konservativa parti APRE eller för något annat politiskt parti. Målet för marschen var Nicaraguas parlament där sandinister och liberaler tillsammans har absolut makt. Parlamentet genomdrev i januari i år konstitutionella reformer som ger PLC och FSLN kontroll över de viktigaste statliga institutionerna. Presidenten och det regerande partiet APRE är i dagsläget tämligen maktlösa och försöker ogiltigförklara reformerna.


*OAS intar medlarroll*

I syfte att medla och få parterna att återuppta den nationella dialogen anlände igår en delegation från den amerikanska samarbetsorganisationen OAS, inbjudna av president Bolaños. OAS ordförande Insulza ska under de kommande dagarna bland annat träffa representanter för regeringen och för PLC. FSLNs ledare Daniel Ortega avvisade först Insulzas inbjudan till möte under torsdagen, men gav sedan efter. Få nicaraguaner tror att medlingsförsöket kommer att nå framgång.

Att demonstrationerna kommer i anslutning till Insulzas besök är ingen tillfällighet, menar många kritiska röster från det civila samhället. Arrangörerna Nätverket för Nicaragua styrs enligt dem i praktiken av COSEP, en sammanslutning av aktörer inom näringslivet som står president Bolaños nära. De flesta företag anslutna till COSEP gav sina anställda ledigt under torsdagen. Även många statsanställda slapp arbetet för att kunna delta i marschen. Detta tyder enligt kritikerna på inblandning från presidenten, som tar varje tillfälle i akt att förbättra sin mycket svaga position.
-protester, politik, samhälle-
_Sara Svensson_